Muzeele ţării: Muzeul Naţional al Agriculturii

Muzeul Naţional al Agriculturii, un muzeu mai puţin obişnuit şi singurul de acest fel din România, este amplasat la intrarea dinspre Urziceni a municipiului Slobozia, în judeţul Ialomiţa şi este înconjurat de unul dintre cele mai frumoase parcuri din localitate.

Are ca obiect de activitate istoria agriculturii, antropologia agrară şi arheologia industrială specifică de pe tot cuprinsul ţării. Fiecare obiect expus în muzeu este înţeles ca parte a unui context istoric, economic, social, cultural, religios, şi este readus la viaţă printr-o mare diversitate de procedee şi tehnici muzeologice.

Înfiinţat în 1990 prin Decizia Prefecturii Judeţului Ialomiţa nr. 176 sub denumirea de Muzeul Agriculturii Române, a fost deschis oficial la 25 Martie 1996, la iniţiativa fostului director Răzvan Ciucă — coordonator al muzeului în perioada 1990 — 2011.

Din decembrie 2002, Muzeul Agriculturii Române a devenit Muzeul Naţional al Agriculturii şi are în patrimoniu pe lângă clădirea principală destinată expoziţiilor, un parc şi multiple anexe: Biserica de lemn ”Poiana”; Ferma model Perieţi; Unităţi în aer liber; Colecţii reprezentative; Arhiva ştiinţifică şi documentară; Fondul bibliotecii.

Situată în curtea muzeului Biserica de lemn ”Poiana” este un monument istoric şi de arhitectură ce datează din anul 1737.

Ferma model Perieţi este monument de istorie agrară, cea mai mare fermă producătoare de seminţe de legume şi flori din Europa de răsărit în prima jumătate a secolului XX. A intrat în componenţa muzeului, în primăvara anului 2005, prin donaţia inginerului Ileana Stoianovici la iniţiativa directorului de atunci Răzvan Ciucă. Obiectivul constituie una dintre priorităţile muzeului, cuprinzând o suprafaţă de 5,4 ha şi 18 clădiri printre care un conac, magazii, grajduri, turn de apă.

Printre Unităţile în aer liber amintim: un hambar (1869); cuptoare tradiţionale de copt pâine; colaci de fântână (1853, 1937); însemne funerare (1889, 1877); o casă de gospodar (început de secol XX); o instalaţie complexă cuprinzând moară cu pietre (1935) şi piuă pentru finisat postavul, acţionate prin motor ”DEUTZ” (1912) de la Dănicei, judeţul Vâlcea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata