Muzeele ţării: Muzeul Naţional al Petrolului

Muzeul Naţional al Petrolului din Ploieşti, judeţul Prahova, este unic în România, marcând evoluţia industriei petroliere şi performanţele acesteia. Înfiinţarea sa la Ploieşti este o recunoaştere a statutului oraşului în cadrul industriei petroliere din ţara noastră.

A fost înfiinţat prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1341 din 16 septembrie 1959 şi inaugurat la 8 octombrie 1961, după ce în 1957 fusese sărbătorit centenarul industriei petroliere româneşti. Reamintim că 1857 a fost anul în care România a înregistrat trei premiere mondiale: a apărut în statisticile internaţionale cu o producţie de ţiţei oficial înregistrată de 275 tone; la Ploieşti a fost construită prima rafinărie din lume, de către fraţii Mehedinţeanu şi Bucureştiul a fost primul oraş din lume iluminat public cu petrol lampant.

Muzeul este găzduit de conacul Buzianu, edificiu reprezentativ pentru arhitectura rurală de la sfârşitul evului mediu românesc, care a permis amenajarea unor săli şi a unei curţi transformată într-o expoziţie în aer liber.

Patrimoniul muzeului a crescut de la 800 piese în 1961, la peste 8.000 de exponate grupate în mai multe săli. Astfel, întâlnim sala dedicată documentelor ce atestă realizările specialiştilor din industria petrolului. Aceasta este o sală climatizată cu o suprafaţă de 500 metri pătraţi, care prezintă documente originale şi în facsimil, hărţi geologice, documentaţie tehnică de profil, fotografii şi machete care reproduc utilaje specifice industriei petrolului şi diverse procese tehnologice. De asemenea, există un spaţiu de expoziţie reprezentat de un parc de utilaje-exponate în care sunt etalate diverse utilaje folosite în industria petrolieră, toate cu o vechime de cel puţin 90 de ani.

Un al treilea spaţiu este constituit din hala de scule, unelte şi aparatură folosite în foraj-extracţie şi în industria de prelucrare a petrolului. Muzeul mai dispune de depozite de documente originale, fototecă, videotecă, dar şi de o bibliotecă ce cuprinde peste 3.000 de volume cu conţinut tehnic şi documentar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata