MUZEELE ŢĂRII: Muzeul „‘Regiunii Porţilor de Fier”

Muzeul Regiunii Porților de Fier, amplasat în str. Independenței nr. 2 din Drobeta-Turnu Severin, este un muzeu județean ce expune piese din domeniile: științele naturii (faună și floră, acvariu pentru fauna dunăreană și pești exotici), istorie – documente, arheologie (incluzând un lapidariu din epoca romană), numismatică, etnografie (port, ceramică, țesături din zonă), artă plastică românească (opere de Luchian, Petrașcu, Pallady, Tonitza, Dimitrescu, Șirato, Stoenescu, Iser, Ressu).

Adăpostit de o clădire monument istoric construită în anul 1926, muzeul a fost înființat în anul 1912 sub denumirea „Muzeul Istoric al Liceului Traian” de profesorul Al. Bărcăcilă care a dat instituției o perspectivă regională, ce îngloba, sub aspect istoric, geografic și etnografic, zona Mehedințiului și a clisurii Dunării.

Timp de aproape un deceniu și jumătate, muzeul a funcționat la Liceul Traian, colecțiile sale fiind constituite și îmbogățite prin săpăturile și cercetările lui Alexandru Bărcăcilă la Castrul Drobeta și Cetatea Severinului. În anul 1926 s-a mutat într-o clădire nouă construită lângă castrul roman, și a primit denumirea de „Muzeul de istorie și etnografie din Turnu Severin”. Treptat și-a lărgit arealul de cercetare, iar din anul 1945 a fost numit „Muzeul Regiunii Porților de Fier”.

În forma actuală a fost inaugurat la 15 mai 1972 având două secții, de istorie-arheologie și științele naturii, cu un acvariu în care sunt prezentate specii de pești dunăreni. Acestor secții li s-au adăugat ulterior secția de artă contemporană (amenajată între anii 1975-1976 în casa Sabetay), secția de etnografie (finalizată în primăvara anului 1982) și laboratorul de conservare, apoi secția relații publice, marketing cultural și pedagogie muzeală.

Citeste si:  Funcţionarii publici suspendă greva generală, dar continuă protestele

Secția de Istorie-Arheologie își prezintă exponatele în nouă săli: Preistorie — vestigiile vieții materiale și spirituale din cultura Schela Cladovei, Civilizația geto-dacică, Războaiele daco-romane, Monumente antice romane (podul de la Drobeta din anii 103 — 105), Viața spirituală la Drobeta, Istorie medievală, Epoca modernă, Artă feudală românească și Epoca contemporană. Muzeul se poate lăuda cu dovezile existenței celei mai vechi așezări umane stabile din Europa, cu o vechime de 10.000 de ani, aparținând culturii Schela Cladovei, dar și piese de ceramică locală din neolitic și arme din epoca bronzului, respectiv a fierului.

Colecția Secției de științele naturii este expusă în patru săli și acvariu și prezintă: condițiile fizice și geografice ale Defileului Porțile de Fier (Sala I), flora și fauna terestră a Defileului Porțile de Fier (Sala II), ihtiofauna dunăreană a lacului de acumulare Porțile de Fier (acvariul), flora și fauna specifică mediului acvatic din zona Porțile de Fier (Sala III), aspecte legate de cosmogonie, apariția vieții pe Pământ, dovezi paleontologice, originea și evoluția omului (Sala IV).

Citeste si:  Pentru ziarişti, Ebola e mai rea decât războiul
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner