Muzeul Alimentaţiei – Alimentarium – din Elveţia

10

Muzeul Alimentației – Alimentarium se află la Vevey în Elveția, între Lausanne și Montreux.

Dedicat diferitelor aspecte ale nutriției, muzeul a fost fondat în anul 1985 de către Compania Nestlé, cunoscută, astăzi, în întreaga lume. Temelia Companiei Nestlé a fost pusă în anul 1867, pe când Henri Nestlé inventa o metodă de obținere a laptelui praf. Henri Nestlé a fost un farmacist german (Heinrich Nestle) care în 1839 s-a mutat în partea franceză a Elveției și-a schimbat numele, potrivit siteurilor www.myswitzerland.com și www.alimentarium.ch/en .

Expoziția permanentă găzduită pe două niveluri ale muzeului este împărțită în patru zone: „cuisiner”/de gătit, „manger”/de mâncat, „acheter”/de cumpărat, „digerer”/digestiei. Expoziția permanentă, organizată astfel, a fost deschisă în 2002 și este completată de „Spațiu Nestlé” dedicat istoriei companiei Nestlé și principalelor mărci ale acesteia. De asemenea informațiile oferite pe diferite aspecte ale nutriție sunt completate de expoziții interactive, studiouri de gătit.

Zona de gătit/”cuisiner” prezintă aspecte ale istoriei alimentației umane, istoria focului, tehnicile de preparare a hranei, transformările prin care trece hrana în timpul preparării, precum și o bucătărie demonstrativă. Tot aici este prezentată și piramida alimentară ce vizează o hrană echilibrată și variată, garantează un aport suficient de energie și de nutrimente.

Pe de altă parte, un program informatizat permite vizitatorului să afle cât mai multe informații despre calitățile și diversitatea alimentelor ce se înscriu în cuprinsul aceleiași grupe, despre cantitatea nutrimentelor de care are nevoie corpul pe parcursul vieții, în funcție de starea de sănătate a organismului, de succesiunea meselor.

În sectorul alimentației/”manger” sunt evidențiate relația dintre om și alimente, vorbește despre abstinență, echilibru alimentar oferind informații despre diete încearcă să conjuge timpul în funcție de momentele din zi dedicate mesei. De asemenea este evidențiat faptul că a mânca înseamnă și comunicare și distracție, în cazul meselor festive, aspecte la fel de importante ca valoarea nutritivă a alimentelor.

Zona de cumpărat/”acheter” tratează aspecte privind consumul de alimente, securitatea alimentară, fabricarea tradițională și industrială precum și comercializarea alimentelor.

Ultimul sector, de disgestie/”digerer”, explorează sistemul digestiv, explică modul în care se face digestia și care este rolul metabolismului. Aici corpul uman devine atât subiectul și obiectul expoziției. Într-o cameră de cinema vizitatorul pornește într-o călătorie în corpului uman și, în special, în sistemul lui digestiv, prin intermediul unui film 3D complex de circa 12 minute prezentat în limbile franceză, engleză, germană.

În „Spațiu Nestlé” care a păstrat aspectul său istoric din 1920, pe când era sediul al CEO Nestlé, vizitatorul retrăiește marile pagini ale aventurii inițiate de Henri Nestlé ce a marcat istoria industriei alimentare, admirând mărturii ce evocă cele mai importante de produse ale Grupului Nestlé: renumitul lapte praf, alte produse alimentare pentru sugari, ambalaje, ciocolata sau băuturi precum cafea sau apă minerală.

Muzeul Alimentației rămâne locul unde comportamentul uman poate fi înțeles prin evoluția istorică a nutriției. De la înființare i-au trecut pragul peste 1,5 milioane de vizitatori. Din a doua jumătate a anului 2015 muzeul intră într-un amplu proces de renovare și va fi redeschis în 2016 cu prilejul celei de a 150-a aniversare a Grupului Nestlé. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: facebook.com/alimentarium, ealimentarium.ch

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata