Muzeul Automobilelor din Torino – un paradis al pasionaţilor de automobile de colecţie

Muzeul Automobilelor din Torino, unul dintre cele mai vechi muzee de automobile din lume și singurul de acest gen din Italia, deține peste 200 de automobile produse de către 80 de companii din industria auto din toată lumea, potrivit site-ului oficial al muzeului museoauto.it.

Instituția a luat ființă în 1932, la propunerea a doi pionieri ai automobilismului italian Cesare Goria Gatti, primul președinte al Clubului de Automobile din Torino și Roberto Biscaretti di Ruffia, unul dintre fondatorii FIAT. Fiul acestuia din urmă, Carlo Biscaretti a fost numit primul președinte al muzeului.

Amplasat pe malul stâng al râului Po, în apropiere de Lingotto, într-o clădire cu o arhitectură modernă, concepută de Amedeo Albertini, a fost deschis oficial la 3 noiembrie 1960, devenind un paradis al pasionaților de automobile de colecție. În holul de la intrare al muzeului se află placa originală privind inaugurarea din 1960, având o reproducere a bustului lui Carlo Biscaretti.

Colecția muzeului, una dinte cele mai rare și mai interesante din lume, cuprinde 200 de automobile originale datând de la mijlocul secolului la XIX-lea, acoperind peste 80 de mărci din Italia, Franța, Marea Britanie, Germania, Olanda, Spania, Polonia și Statele Unite ale Americii.

Pot fi admirate, aici, primele automobile italiene, printre care o mașină marca Berdardi din 1896, un Fiat din 1899, un Rolls Royce Silver Ghost produs în 1914, un Benz Viktoria construit în 1893, sau un Ford model T produs în 1916.

De asemenea, pot fi admirate automobile ale unor mărci mai puțin cunoscute și care nu se mai fabrică, precum Delage, Diatto, Packard, Storero, Acma, Iso Rivolta, Lloyd sau Florentia.

Printre vedetele colecției se numără mașinile de curse de Formula 1, precum Ferrari, Dragster (din 1965), Alfa Romeo, Maserati, Bugatti sau  Lamborghini.

Muzeul Automobilului are, potrivit sursei amintite, și o bibliotecă, o librărie, dar și un centru de documentare, unde se regăsesc cele mai importante colecții europene cu privire la istoria automobilelor, documente istorice, fotografii (cca 25.000 dintre care 9.000 disponibile online), broșuri, machete de automobile, precum și multe alte lucruri și obiecte legate de istoria automobilului.

Biblioteca are aproximativ 6.000 de volume, unele dintre ele foarte rare și multe deținute exclusiv, despre istoria locomoției, producătorii auto din întreaga lume, cursele auto de la începutul secolului al XX-lea, evoluția tehnicii, precum și cataloage, anuare și publicații dintre cele mai interesante. Există, de asemenea, o colecție prețioasă de cărți vechi, douăzeci dintre ele datează din secolul al XVI-lea.

Renovat în 2002, Muzeul Automobilului din Torino rămâne cel mai atractiv obiectiv turistic din acest oraș, ce spune povestea automobilului de la origini până în prezent, dar și transformarea acestuia dintr-un mijloc de transport într-un adevărat obiect de cult. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: en.wikipedia.org, commons.wikimedia.org

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata