Muzeul Bratko din Albania, primul muzeu de artă orientală din Balcani

Muzeul de Artă Orientală „Bratko” din Albania este primul muzeu de artă orientală din Balcani și deține o colecție impresionantă a artistului și colecționarului albanez-american Dimitrie Borje (1903-1990), în principal obiecte provenind din cultura artistică japoneză, chineză, coreeană, indoneziană, din jurul anului 1800.

Amplasat în orașul Korce, cunoscut ca oraș al muzeelor și considerat locul de naștere al identității artistice din Albania, muzeul este adăpostit de o clădire, capodoperă contemporană, în stil avangardist ce reflectă elemente ale arhitecturii tradiționale asiatice, așa cum arată albania.al.

Muzeul a fost deschis în anul 2003, iar numele său „Bratko” a fost ales, potrivit sursei amintite, de Dimitrie Borje (Dimitri Boria) pentru a cinsti memoria mamei sale, Victoria Bratko, ce l-a așteptat, în zadar, să revină în țară.

Dimitrie Borje s-a născut în Korce, dar a călătorit foarte mult și a trăit cea mai mare parte a vieții sale în America. A murit în anul I990 încredințând dorința ca averea sa personală și colecția de artă să revină în țara natală, Albania, în scopul construirii muzeului sub numele pe care îl poartă și astăzi.

Colecția muzeală prezintă peste 400 de obiecte de artă orientală, covoare, ceramică, bijuterii, textile, piane, medalii, din 17 țări din Asia.

De asemenea patrimoniul muzeal cuprinde și o colecție de peste 60 de fotografii ce ilustrează istoria socială și culturală din perioada imediat următoare celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și rolul important jucat de generalul MacArthur în reconstrucția economică și instituțională a Japoniei. Printre aceste fotografii se numără portrete ale generalului MacArthur, președintelui american Truman, președintelui american Eisenhower.

Pot fi văzute în acest muzeu și imagini de siluete realizate de Dimitrie Borje care era și un fotograf împătimit, în timpul călătoriilor sale în jurul Statele Unite ale Americii. Acestea sunt reunite în colecția „Scissorettes”.

După doisprezece ani de la deschidere, Muzeul de Artă Orientală „Bratko” rămâne un punct de atracție în Korca, fiind singurul muzeu de acest gen din Balcani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata