Muzeul cafelei Johann Jacobs din Zurich, Elveţia

Muzeul cafelei Johann Jacobs din Zurich, Elveția, prezintă expoziții temporare pe teme din istoria culturii cafelei și evidențiază aspecte sociale, economice, culturale care au legătură cu cafeaua.

Fondat de Klaus J. Jacobs muzeul a fost deschis la 27 noiembrie 1984 sub numele de Muzeul Jacobs Suchard. În anul 1990, după vânzarea Jacobs Suchard către Philip Morris, inventarul muzeului a trecut în patrimoniul Fundației Jacobs și a primit numele actual, Muzeul Johann Jacobs, potrivit jacobsfoundation.org.

Piatra de temelie a companiei Jacobs a fost pusă la de Johann Jacobs, un întreprinzător care la 15 ianuarie 1895 a deschis în Bremen, Germania, magazinul Jacobs Kaffee specializat în cafea, ceai, cacao, ciocolată și biscuiți. Acest magazin a constituit de fapt baza uneia dintre cele mai mari companii de succes din lume.

Jacobs a petrecut mulți ani studiind meșteșugurile cafelei precum și cele mai renumite metode de comercializare ale acesteia. Prin diferite asocieri, de-a lungul timpului, ale firmei Jacobs cu mari companii de afaceri precum Suchard sau Kraft, aceasta a devenit Giganta companie Kraft-Jacobs-Suchard. În 1982, Jacobs a fuzionat cu producătorul elvețian de dulciuri Interfood (Milka, Suchard, Robler) formând Jacobs-Suchard AG.

Muzeul deschis la Zurich în cinstea lui Johann Jacobs are în colecție tablouri, reproduceri, piese din argint, dar și o bibliotecă cu cărți despre istoria comerțului și a culturii consumului de cafea.

Muzeul cafelei este adăpostit de o vilă impunătoare, în stil baroc, construită în anul 1913 de Otto Honegger ca reședință pentru inginerul și omul politic Fritz Ernst. Din această clădire, servesc ca spații expoziționale fosta sală de intrare din marmură, sala de muzică, sala de mese și subsolul unde înainte se afla o popicărie.

Clădirea a fost supusă unui amplu proces de renovare între anii 2011-2013, iar muzeul a fost redeschis într-un nou concept, fiind dedicat explorării. Astfel, prezintă istoria complexă a rutelor comerciale globale, cu un accent pe cafea și cacao, dar și pe bunuri legate de petrol, cauciuc, diamante, bumbac și tutun, care sunt printre mărfurile de bază ale vieții moderne.

În această abordare inovatoare muzeul dezvoltă expoziții în colaborare cu o varietate de grupuri care aduc propriile experiențe și interese pentru subiectele amintite, iar lumina cade pe rețeaua complexă de legături ce caracterizează lumea noastră globalizată, explică johannjacobs.com. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: facebook.com/johannjacobsmuseum

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata