Muzeul Cofetăriei „Ioan Gui” din Arad

28

Muzeul Cofetăriei ‘Ioan Gui’, unicul din România, a fost inaugurat la Arad în toamna anului 2006.

O adevărată premieră pentru ţara noastră, muzeul este rodul eforturilor maestrului cofetar arădean Ioan Gui care a practicat această profesie timp de peste 40 de ani şi a dorit să înfiinţeze acest muzeu în amintirea marilor meşteri cofetari ai Aradului din perioada interbelică.

Aradul era încă de prin anul 1800 unul dintre cele mai mari centre ale cofetăriei din Europa.  Artiştii români în ale ciocolatei erau preferaţi la curtea imperială din Viena, astfel că bomboanele româneşti făceau deliciul capetelor încoronate. ‘Vechea breaslă’ arădeană interbelică a cofetarilor număra în jur de 17 maeştri cofetari, printre care Konizdofler, Drifi, Suciu, Malka, Klementz, Râmniceanu, Orban şa.

Muzeul funcţionează în două dintre încăperile casei lui Ioan Gui şi cuprinde peste 500 de exponate. Gui a început să adune maşinile şi ustensilele din muzeu la începutul anilor ’70, cumpărându-le de la bătrânii maeştrii cofetari pe care i-a mai prins în viaţă, restaurarea lor începând abia după anul 2000 când ideea deschiderii unui muzeu de profil a început să prindă viaţă.

Multe maşini erau deteriorate atunci când au fost achiziţionate de Gui, dar au fost recondiţionate, reparate, unele dintre acestea fiind, în prezent, funcţionale: maşina de măcinat mac, veche de mai bine de un secol; un agregat conectat la curent electric, care poate amesteca frişca sau aluatul; o maşină destinată producerii marţipanului şi ciocolatei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata