Muzeul de arme şi armuri din Graz, Austria

Muzeul de arme și armuri (Landeszeughaus) din Graz, aflat în inima Austriei, este cel mai mare arsenal istoric conservat din lume. Deține în colecțiile sale peste 30.000 de obiecte acoperind ultimele cinci secole de istorie militară din Europa și oferă o abordare interactivă publicului vizitator, care are posibilitatea de a încerca armuri și arme veritabile, potrivit www.museum-joanneum.at și turism.bzi.ro.

Clădirea ce adăpostește muzeul a fost construită în perioada 1642-1647, după planurile arhitectului italian Antonio Solari și a fost depozitul central de arme și echipament militar pentru 16.000 de oameni din landul Stiria. Armele depozitate aici au fost folosite pentru apărarea granițelor Stiriei de invazia trupelor otomane din secolul al XVI-lea.

Arsenalul a fost încorporat, în 1892, în cadrul Universalmuseum Joanneum. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial muzeul a fost evacuat. Armele au fost duse în trei castele din Stiria, dar au fost readuse, fără a se înregistra pierderi, cu ajutorul forțelor de ocupație britanice, astfel că Arsenalul a putut fi redeschis în aprilie 1946.

Colecțiile muzeului numără, conform surselor amintite, aproximativ 32.000 de exponate, cea mai mare colecție fiind cea de arme istorice. Pot fi văzute aici circa 3.840 de armuri, coifuri, cămăși de zale și scuturi; peste 2.400 de săbii de diferite modele și proveniențe; aproximativ 5.300 de halebarde; peste 3.800 de puști și peste 4.000 de pistoale; dar și accesorii de toate tipurile, precum tolbe cu praf de pușcă (circa 3.800).

Între acestea se fac remarcate armele ofițerilor bogat decorate ce provin din atelierele din Innsbruck, Augsburg sau Nürnberg: armura arhiducelui Carol al II-lea al Austriei fabricată de Conrad Richter (1565); armura de cal confecționată de Konrad Seusenhofer (1510), armura de paradă confecționată de Michael Witz (1550).

De asemenea, pot fi admirate arme ceremoniale, purtate numai la parade sau pentru ocazii speciale, precum ceremoniile de încoronare, sulițele partizan datând din secolul al XVII-lea, inscripționate cu blazonul și monograma lui Hans Franz von Stainach, unul din căpitanii armatei ducale a landului Stiria.

Colecțiile sunt expuse pe patru etaje, potrivit www.infotour.ro. Primul etaj prezintă arme grele, pistoale și puști cu cremene, între care se remarcă arme de artilerie și vechi tunuri navale. Al doilea etaj expune revolvere și armuri utilizate de infanterie și cavalerie. Aici poate fi admirat pistolul cu rotiță introdus în rândurile cavaleriei germane și austriece la sfârșitul secolului al XVII-lea, înlocuind sulița, în timp ce la etajul al treilea pot fi văzute armuri folosite de nobili în cadrul turnirurilor.

La ultimul etaj sunt expuse arme albe și instrumente muzicale utilizate de orchestrele militare atrăgând atenția săbiile maghiare din secolul al XVI-lea. Pot fi admirate, de asemenea, săbii cu influență otomană, cu tăișul încovoiat, aduse în Europa de cruciadele din perioada Evului Mediu.

Muzeul atrage anual mii de turiști și iubitori de arme istorice din întreaga lume. Poate fi vizitat zilnic, în perioada aprilie-octombrie, iar prețul unui bilet variază între 3 și 16 euro, copii sub șase ani beneficiind de intrare gratuită. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata