Muzeul de artă „Dinu şi Sevasta Vintilă” din Topalu, unic în mediul rural din ţara noastră

Muzeul de artă „Dinu și Sevasta Vintilă”, unic în mediul rural din țara noastră, deține peste 200 de lucrări de artă realizate de către unii dintre cei mai mari pictori și sculptori ai României.

Aflat în comuna Topalu din județul Constanța, muzeul este găzduit de casa părintească a medicului Gheorghe Vintilă, cel care a înființat acest muzeu, în anul 1961, donând colecția în memoria părinților săi, Dinu și Sevasta Vintilă, învățători ai localității, de numele cărora este legată construirea, în 1920, a primei școli primare din sat, potrivit www.descoperimlumeaimpreuna.ro.

Colecția muzeală este prezentată în treisprezece încăperi. Pot fi admirate peste 200 de lucrări de artă între care 212 tablouri și 16 sculpturi, creații ale marilor artiști plastici ai secolelor XIX și XX: Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Octav Băncila, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Nicolae Dărăscu.

Lucrările au intrat în posesia lui Gheorghe Vintilă încă din tinerețea sa. Pasiunea acestuia de a colecționa opere de artă a fost întărită de relația de prietenie pe care a avut-o cu pictori celebri între care: Tonitza, Pallady, Șirato, Dimitrescu, sau cu sculptorul Oscar Han. De-a lungul vieții, nu a vândut niciuna dintre prețioasele achiziții, alegând să le lase moștenire celor ce iubesc arta românească.

Printre exponatele extrem de valoaroase ale muzeului se număra lucrările „Cap de copil” și „Cap de femeie” aparținând maestrului Tonitza, sau una dintre ultimele picturi ale maestrului Grigorescu din seria „Carul cu boi”, unul dintre cel mai bine vândute tablouri românești ale tuturor timpurilor, după părerile evaluatorilor de artă.

De asemenea, pot fi admirate lucrări de Nicolae Grigorescu — Ciobănaș, Flori de nalbă; Mircea Demetrescu — Cap de fetiță; Ștefan Luchian — Femeie cu copil la marginea orașului; Octav Băncilă — Țăran transilvănean, Peticarul, Flori, Cap de evreu; Theodor Pallady — Nud cu lalele, Natură moartă cu narghilea; Gheorghe Petrașcu — Pe malul mării, Peisaj cu case; Nicolae Tonitza — Câmpul cu maci, Fetița acrobatului; Francisc Șirato — Spoitori, Lalele; Ștefan Dimitrescu — Bunelul și nepoata, Fetiță la pupitru; Lucian Grigorescu — Natură moartă; Aurel Băeșu — Cap de țărancă; Alexandru Ciucurencu — Femeie în gri; Corneliu Baba — Nud; Theodor Aman — Peisaj de țară; Iosif Iser — Joc de copii; Camil Ressu — Gheorghe din Vlaici.

La înființare, muzeul avea șase încăperi, dar imobilul a fost reabilitat de Consiliul Județean Constanța și extins, printr-un amplu proces de reabilitare, între anii 2006-2008. În prezent casa în care funcționează muzeul aparține Muzeului de Artă Constanța care a câștigat în instanță un proces deschis după 1990 de foști deținători ai imobilului, alții decât familia Vintilă.

În curtea casei-muzeu se află mormântul medicului Gheorghe Vintilă, fiind astfel respectată o ultimă dorință a acestuia, menționată în actul de donație a valoroasei colecții de artă. În arhiva muzeului se află și un set de note personale prin care acesta consemnează istoria intrării în posesie a fiecărei opere de artă din celebra sa pinacotecă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata