Muzeul de Arte Decorative Accorsi-Ometto din Torino, Italia

Muzeul de Arte Decorative Accorsi – Ometto din Torino, Italia, deține o colecție ce cuprinde mii de opere de artă, inclusiv picturi, ceramică, mobilier, tapiserii și cristaluri, reprezentând moștenirea lăsată de Pietro Accorsi (1891-1982), unul dintre cei mai renumiți anticari europeni ai secolului al XX – lea, așa cum arată www.fondazioneaccorsi-ometto.it și www.infotour.ro.

Accorsi și-a dedicat viața colecționării operelor de artă în reședința sa din Torino. După moartea sa, în 1982, întreaga colecție, împreună cu reședința au fost donate Fundației Pietro Accorsi.

Muzeul a fost deschis în 1999 de către Giulio Ometto, un apropiat colaborator al lui Accorsi, și președinte al Fundației (din 2010) cel care a împlinit, astfel, visul renumitului colecționar.

Amplasat pe Via Po, 55 din Torino, Italia, muzeul este adăpostit de o clădire istorică construită în jurul anului 1684 și proiectată de arhitectul Amedeo di Castellamonte. În aprilie 1901, Pietro Accorsi a fost numit „portarul clădirii”, astfel că întreaga familie s-a mutat într-un apartament modest din această clădire. Ulterior, odată cu creșterea prestigiului său de anticar, Accorsi a reușit să închirieze noi domenii în care să își prezinte exponatele, iar în 1956 întreaga clădire a devenit proprietatea sa, iar după moarte, sediul fundației și al Muzeului de Arte Decorative.

Bogata colecție muzeală este expusă în peste 20 de încăperi și numără peste trei mii de opere de artă, în special din secolul al XVIII-lea. Pot fi admirate aici: mobilier din lemn rar cu fildeș realizat în 1738 de Pietro Piffeti (1701-1777), un rar și elegant dormitor venețian, dar și mobilier francez, porțelanuri Sevres, pahare Baccarat, picturi renumite sau tapiserii.

Primele încăperi sunt dedicate colecțiilor de cristaluri Baccarat, porțelanurilor Meissen și tabacherelor elegante de argint. Încăperile care urmează prezintă mai mai multe lucrări, începând cu „Doamna Zăpezilor” o sculptură în lemn, flamandă, de la sfârșitul secolului XV-lea.

Printre cele mai atractive obiecte de colecție se numără: panouri din hârtie de orez din China, un salon Ludovic al XVI-lea, cu dublu corp acoperit în întregime cu majolică de Pesaro (faianță caracterizată prin smalț metalic); o bucătărie ce include aproximativ 380 de obiecte din cupru de diferite forme; sala de mese care are pereți acoperiți cu tapiserie chinezească provenind de la Castelul Favria; sala de muzică unde se află un pian semnat și datat Erard Brothers — 1818.

Remarcabile sunt și cele trei dormitoare cu dulapuri de colț pictate de Vittorio Amedeo Cignaroli, dar și unul dintre obiectele cele mai dragi, care au aparținut lui Pietro Accorsi, respectiv, o pictură de François Boucher. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: fondazioneaccorsi-ometto.it

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata