Muzeul de Genţi şi Poşete din Amsterdam

Muzeul de Genți și Poșete, cel mai mare muzeul din lume de acest fel, și singurul din Europa, se află la Amsterdam în Olanda. Cu o colecție ce cuprinde peste 5 000 de poșete, genți, cufere, săculețe, huse și accesorii datând din Evul Mediu până în prezent, muzeul este considerat un paradis al femeilor și nu numai.

Ideea înființării unui astfel de muzeu a pornit de la o geantă cumpărată, în 1820, de o colecționară de artă din Amsterdam, Hendrikje Ivo. Geanta respectivă i-a stârnit pasiunea pentru aceste accesorii. Ea s-a gândit să arate lumii o parte din colecția sa, astfel că un timp, muzeul a funcționat într-o casă cu două camere. Pe măsură ce colecția a crescut, aceasta i-a găsit o nouă locație, pe unul dintre cele mai prestigioase canale din Amsterdam, într-o casă uluitoare construită în 1864.

Colecția muzeului prezintă istoria culturală europeană a genții în decursul a circa 500 de ani și evidențiază diversitatea formelor, funcțiilor și materialelor sale și, în același timp, pune accentul pe povestea fiecărui obiect al expoziției ca factor de stil și modă și pe efectele pe care le-a avut asupra dezvoltării societății. Obiectele sunt expuse în săli cu tavane pictate și cămine datând din secolele XVII-XVIII, săli ce sunt organizate pe epoci din care au făcut parte respectivele accesorii.

Sunt expuse sute de genți, între care cele mai vechi datează de la sfârșitul secolului al XVI-lea. Acestea aveau dimensiuni reduse fiind folosite, la vreme respectivă, pentru a transportul monedelor, cheilor, truselor de cusut. Pot fi văzute genți de mână devenite ulterior un element feminin nelipsit, de multe ori cu ornamente elaborate. Odată cu venirea revoluției industriale din secolul al XVIII-lea, tehnologia și creșterea transportului feroviar accesibile clasei de mijloc a dus la apariția genților de mână mai mari, mai durabile, confecționate de cele mai multe ori din piele.

Colecția permanentă cuprinde mai multe mini-expoziții. Astfel, Timeline” oferă informații despre evoluția de-a lungul timpului acestui accesoriu începând cu anul 1600 și terminând epoca modernă. „Highlights” prezintă cele mai valoroase exponate ale colecției, între care o geantă sub formă de brioșă bătută în cristale Swarovski, în timp ce „Designer Bags” oferă câteva modele celebre, precum geanta „Kelly” produsă de Hermes. „Contemporary Designers” expune ideile designerilor viitorului, în timp ce „Shapes si Materials and Techniques” prezintă câteva genți ieșite din tipar.

Piese ale unor mari nume din domeniul fashion, precum Dior, Channel sau Versace, fac parte, de asemenea, din colecția muzeului. Printre aceste articole de brand ajunse în prim-plan în anii 1950, se remarcă geanta „2.55” creată de Coco Channel, în februarie 1955, și devenită o emblemă a femeii care muncește, un accesoriu feminin practic, simplu și elegant în același timp.

Pe lângă colecția permanentă sunt organizate și expoziții temporare. De asemenea, muzeul deține o cafenea și un impresionant magazin de un pot fi achiziționate aceste minunate accesorii.

În 2014, Muzeul de Genți și Poșete a fost numit de către site-ul de turism Fodor, unul dintre zece cele mai bune muzee de modă din lume. Acesta este vizitat anual de aproximativ 80.000 de persoane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: facebook.com/museumbagsandpurses

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata