Muzeul de Istorie a Computerului din California, SUA

Muzeul de Istorie a Computerului, aflat în orașul Mountain View din California, SUA, prezintă o imagine spectaculoasă a istoriei de calcul, de la abac până la Internetul care evoluează permanent, de la dispozitive vechi misterioase, la tehnologiile de viitor, așa cum arată și www.computerhistory.org.

Înființat în anul 1996, muzeul deține cea mai mare colecție din lume de artefacte legate de istoria de calcul, hardware, software, documente, fotografii și imagini în mișcare, expuneri video. De asemenea, oferă o largă varietate de informații, cercetare și o bibliotecă bogată cu conținut multimedia, oferte interactive, descoperiri uimitoare ale unor gadget-uri.

Pot fi văzute aici peste 1.000 de obiecte, display-uri video, între care și unul dintre cele mai vechi calculatoare, software, de afaceri și medii competitive, amintiri personale și implicațiile sociale ale unuia dintre cele mai importante invenții ale omenirii, calculatorul.

Printre exponatele muzeului, pot fi admirate multe computere de la începuturile istoriei acestor obiecte revoluționare, precum ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer), construit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sau Univac 1, realizat prin anii ’50, obiecte de calcul demult uitate, precum Digital Equipment Corp, sau componente hardware și software inventate de inginerul An Wang, în anii 1970-1980, care au pus bazele industriei de astăzi.

De asemenea, se regăsesc în muzeu și aproximativ 5.000 de imagini, 19 galerii, multe documente, cinci minicinematografe, peste 40 de stații audio interactive cu povești ale diferitelor invenții și pot fi descoperite rădăcinile de astăzi ale Internetului.

Printre colecțiile muzeului se numără: „Arhiva de Șah pe Computer”, ce cuprinde documente, fotografii, filme și relatări cu privire la istoria șahului pe calculator de la 1945 la 1997; „Arhiva Fortran”, o colecție de articole, în primul rând documentele referitoare la primii ani de dezvoltare a limbajului de programare Fortran (1954-1964) — primul nivel înalt de limbaj de programare, dezvoltat inițial la IBM pentru calculator mainframe 704, de către o echipă condusă de John W. Backus, la sfârșitul anului 1953; „IBM Stretch Arhiva”, o colecție de documente legate de Modelul 7030 („Stretch”) — unul dintre primele supercomputere din lume, considerat o piatră de hotar în istoria IBM.

Toate sunt prezentate pe o suprafață de 25.000 de metri pătrați de spațiu expozițional, în sediul Silicon Graphics, firma inițiatoare a efectelor speciale generate pe calculator în industria filmului, din Bulevardul North Shoreline 1401. Acest sediu este deținut de muzeu din anul 2002.

Muzeul găzduiește și o serie de evenimente, precum colocvii și expoziții, în care sunt prezentate sau expuse o serie de obiecte sau descoperiri ce au revoluționat industria calculatoarelor. Exemplificativă în acest sens este o expoziție din 2010, în care a fost prezentat dispozitivul Antikythera, descoperit în anul 1900, în insula grecească cu același nume, un calculator portabil, non-electronic, folosit de navigatori pentru a urmări mișcările planetelor și a altor evenimente astronomice.

În noiembrie 2010, Muzeul a fost supus unui amplu proces de renovare. A fost redeschis un an mai târziu, în 2011, cu expoziția intitulată „Revoluția:. Primii 2000 de ani de calcul”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: en.wikipedia.org

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata