Muzeul de Parfumuri din Barcelona prezintă fascinanta istorie a parfumurilor, de la începuturile sale până în prezent

Muzeul de Parfumuri din Barcelona, Spania, prezintă fascinanta istorie a parfumurilor, de la începuturile sale până în prezent, evoluția, schimbările și modelele care au dominat această veritabilă industrie de-a lungul istoriei, așa cum arată și site-urile www.museudelperfum.com, www.artline.ro.

Pot fi admirate aici mii de vase, multe dintre ele unicat, obiecte ceramice, sticle și esențe ordonate geografic și cronologic. Se regăsesc chiar și sticluțe de parfum din România de acum 20-30 de ani.

Amplasat pe Paseo de Gracia 39, muzeul a fost inaugurat în anul 1961 de către Ramon Planas Buera. Impresionanta colecție a muzeului numără peste 5.000 de sticluțe în cele mai ciudate forme, cu parfumuri de lux, de la cele mai vechi, mai misterioase, până la cele mai moderne, esențe diferite aparținând unor culturi și epoci diferite. Cele mai vechi fac parte din timpuri preistorice, Egiptul Antic și Imperiul Roman, dar mai pot fi admirate și sticle și vase de esențe elene, etrusce, arabe și nu numai.

Recipientele sunt expuse pe secole, în funcție de civilizații și material. Astfel, se poate remarca cu ușurință trecerea de la vasele de teracotă folosite în antichitate pentru păstrarea prețioaselor esențe, la sticluțele moderne, adevărate bijuterii realizate din material ceramic, porțelan, sticlă, cristal și materiale prețioase.

Între acestea se fac remarcate două esențe ce aparțineau reginei Marie Antoinette și o sticluță spectaculoasă „Le Roy Soleil”, proiectată de Salvador Dali, dar și un flacon cu parfum folosit de Grace Kelly, Prințesa de Monaco. De asemenea, se fac remarcate și flacoanele model vechi de Dior sau Guerlain.

Colecția muzeală este împărțită în două secțiuni. În prima sunt expuse, în ordine cronologică, parfumuri din cele mai vechi timpuri și până în secolul al XVIII-lea. Aici vizitatorul poate descoperi sticle, vase, recipiente pentru unguente și esențe și alte vase similare.

Cea de a doua secțiune a muzeului prezintă, în funcție de marcă, exclusiv creațiile realizate începând cu revoluția industrială din domeniul parfumurilor, de la jumătatea secolului al XVIII-lea și până în prezent.

Colecția muzeului mai cuprinde și miniaturi, cataloage de specialitate, etichete și reclame, potrivit surselor amintite.

Intrarea în muzeu se face prin magazinul de parfumuri Regia de pe Passeig de Gracia, de unde vizitatorul poate achiziționa variate esențe. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata