Muzeul de Vânătoare „August von Spiess”

Muzeul de Vânătoare „August von Spiess” din Sibiu, primul înființat cu acest profil la nivel național, oferă prin cele peste 1500 de exponate, o imagine a dezvoltării armelor de vânătoare dar și o a fondului de vânătoare din țară, așa cum arată și siteul www.welcometoromania.ro.

Amplasat pe strada Școala de Înot, nr. 4 din Sibiu, muzeul a luat ființă în anul 1966 și a fost reorganizat în 1981 într-o cochetă vilă în stil românesc care a aparținut colonelului August von Spiess, Maistru de Vânătoare al Casei Regale în timpul regelui Ferdinand I, un vânător renumit, menționat în analele internaționale de cinegetică și participant la un lung safari în Africa, de unde a adus piese deosebit de valoroase care aparțin în prezent muzeului. Trofeele expuse aici au obținut numeroase medalii la diferitele expoziții din țară și străinătate, potrivit www.brukenthalmuseum.ro și www.welcometoromania.ro.

Casa ce adăpostește muzeul a fost donată, după moartea lui August von Spiess (1953), împreună cu impresionanta colecție de peste o mie de piese, trofee și accesorii de vânătoare, Ministerului Culturii și dată în folosință Muzeului Național Brukenthal.

În perioada 2006-2007, muzeul a fost restaurat și reorganizat, fiind redeschis publicului la 25 februarie 2007 sub denumirea ce o poartă astăzi — Muzeul de Vânătoare „August von Spiess”.

Colecția de bază este cea a colonelului Spiess și constă în arme de vânătoare, trofee autohtone și exotice, curse și capcane pentru prins vânat, arme de braconaj și fotografii. Aceasta numără peste 1.500 de piese, unele cu o vechime de peste 100 de ani ce au fost achiziționate de Spiess de la colecționari sau obținute din donații. Astfel, pe lângă colecția August von Spiess (1841-1923) aici se află și cea a lui Emil Witting (1741-1787) și cea de la Societatea Ardeleană de Științe Naturale din Sibiu.

Expoziția este prezentată în șase săli ale muzeului și debutează cu un scurt istoric al armelor și instrumentelor de vânătoare începând din epoca pietrei. Pot fi admirate aici arme din cremene datând din paleolitic și neolitic, lănci, sulițe, arcuri și arbalete, arme de foc cu fitil (sec.XIV), arme de foc moderne, cu cartușe, alături de accesorii precum cartușiere, tocuri pentru păstrarea prafului de pușcă, pumnale, cornuri de vânătoare, atrape și curse folosite de braconieri.

Cea de a doua sală familiarizează vizitatorul cu avifauna cinegetică, fiind prezentate impresionantele trofee de vânătoare de dimensiuni medii și mici: vulpi, lupi, pisici sălbatice, păsări. Această secțiune are și un mesaj tematic, acela că vânătoarea se practică în zilele noastre prin selectare și administrare a fondului cinegetic, având drept scop conservarea biodiversității faunei după cum arată și site-ul muzeului.

A treia sală este una memorială, dedicată inițiatorului muzeului. Prezintă personalitatea lui August von Spiess prin intermediul portretului său, a fotografiilor, trofeelor, literaturii scrise, alături de prezentarea tovarășilor săi de vânătoare și a familiei sale. Sala reconstituie una dintre camerele din reședința Von Spiess, pe baza unei fotografii de interior făcută în timpul vieții acestuia.

Sala a patra este rezervată vânatului mare unde sunt expuse trofee impresionante de vânat carpatin: cerb, urs, mistreț, capră neagră. Cele mai multe dintre aceste trofee au fost premiate la concursuri naționale și internaționale din perioada interbelică și reflectă valoarea vânatului românesc, potrivit site-urilor amintite.

Ultima încăpere expune trofee africane și descrie cele două expediții în Africa întreprinse de Von Spiess la vârsta de 72 de ani ani, respectiv 74. Pot fi văzute aici antilope (Gnu, Impala, Oryx, etc), bivoli Caffer, rinoceri, zebre și multe altele.

În cele cinci încăperi amintite sunt expuse numai 266 de piese din valorosul patrimoniu al muzeului. Restul de peste 1000 de piese sunt păstrate în podul clădirii muzeului, amenajat în anul 2014, sub forma unui depozit care este vizitabil ca și celelalte încăperi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto; brukenthalmuseum.ro, vinatoare.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata