Muzeul Henan – unul dintre cele mai vechi muzee din China

Muzeul Henan din China, aflat în orașul Zhengzhou, provincia Henan este unul dintre cele mai vechi muzee din China și al doilea ca importanță în ce privește valoarea culturală a colecției, după Muzeul Palatului Imperial de Iarnă din Beijing, așa cum arată english.chnmus.net.

A luat ființă în anul 1927, la Kaifeng, a cunoscut o dezvoltare fără precedent între anii 1930-1937, a fost renovat și și-a îmbogățit colecțiile câștigându-și recunoaștere atât în țară cât și în străinătate. În 1961, Muzeul s-a mutat de la Kaifeng la Zhengzhou, capitala provinciei Henan, în 1991 a fost renovat, iar în 1999 a avut loc redeschiderea oficială publică și numele a fost declarat oficial „Muzeul Henan”.

Muzeul Henan este adăpostit de o clădire grandioasă, în formă de piramidă, cu o suprafață de peste 70.000 de metri pătrați. Aflat într-una dintre regiunile de obârșie a civilizației antice chineze, muzeul deține peste 130.000 de relicve culturale, dar și de istorie naturală, inclusiv oase de dinozaur și fosile, piese valoroase și rare, descoperite de-a lungul timpului.

Dintre acestea, peste 5.000 de piese sunt adevărate comori — vase de bronz, ceramică și porțelan, picturi și caligrafie, cu caracteristici distinctive — ale diferitelor dinastii din istoria Chinei, precum Shang, Zhou, Ming sau Qing. Deosebite sunt obiectele din bronz deținute de muzeu.

Acestea au fost descoperite în provincia Henan, care în epoca de bronz era centrul politic și economic al Chinei, și se evidențiază prin calitate remarcabilă, forme deosebite și motive extraordinare. De o valoare inestimabilă sunt clopotele Wangsungaoyong turnate în urmă cu 2.500 de ani. Este un set ce cuprinde 26 de clopote cu greutăți variind între 2,8 și 152,8 kilograme.

La fel de valoros este și pocalul Lianhe, considerat unul din obiectele din bronz cele mai rafinate din Orientul Îndepărtat. Acesta a fost descoperit de un țăran din județul Zhengxin, în 1923, când săpa în curte un puț, iar experții estimează că ar fi fost făcut în perioada dinaintea prăbușirii sclavagismului în China. Pocalul are o înălțime de 12 centimetri. În partea superioară are două rânduri de petale ale florii de lotus, iar între petale, un cocor cu aripile deschise.

Printre obiectele unicat, ce pot fi admirate în muzeu, se numără: o sabie din fier cu mânerul de jad, întărit în interior cu bronz și încrustată cu pietre prețioase; un dragon format din scoici descoperit la Puyang într-un mormânt de acum 6.500 de ani; un fluier cu șapte orificii confecționat din osul piciorului unei păsări mari, apreciat ca cel mai vechi instrument muzical descoperit pe teritoriul Chinei.

În cadrul Muzeului Henan vizitatorii se pot bucura de mijloace tehnologice moderne (tur audio), dar și de facilități interactive, spectacole de muzică cu instrumentele muzicale — reproduceri ale exponatelor prețioase precum clopotele Wangsungao sau fluierul din os cu șapte orificii.

Muzeul Henan deține echipamente de înaltă tehnologie, este echipat cu sistem avansat de securitate, sistem de învățământ audio-vizual, sistem de rețea de calculatoare.

Din anul 1981 au fost organizate aici zeci de expoziții care au atras tot mai mulți vizitatori, participarea medie ajungând la 300.000 anual. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: facebook.com/Henan-Museum

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata