Muzeul judeţean Teleorman, punct de atracţie pentru iubitorii de cultură, tradiţie şi istorie

În centrul Alexandriei, pe una din cele mai mici și mai liniștite străzi din municipiu, Muzeul județean Teleorman rămâne instituția deschisă zilnic vizitatorilor și pasionaților de tradiție și cultură. În timp, muzeul a devenit și s-a menținut un obiectiv important și atractiv atât pentru locuitorii județului, cât și pentru turiștii dornici să afle descoperirile arheologilor pe plan local ori schimbările prin care a trecut Teleormanul de-a lungul timpului.

„Cu începuturi timide, care s-au prelungit mai mult de jumătate din perioada de timp scursă de la înființare, Muzeul județean Teleorman și-a căpătat un drum propriu dincolo de frământările cauzate de oameni și vremuri. Fără a avea tradiția altor instituții similare din țară a încercat să-și îndeplinească menirea de păstrător al valorilor arheologice, istorice și etnografice locale”, a declarat  directorul muzeului, Pavel Mirea.

Conform acestuia, prima încercare de înființare a unui muzeu în Teleorman datează din anul 1934, în timpul sărbătoririi centenarului orașului Alexandria. Atunci, Consiliul Comunal a hotărât înființarea unui muzeu al orașului în care să se păstreze și să fie expuse documente găsite în diferite arhive și materiale ce dovedeau existența și cultura populației de pe aceste meleaguri.

„Expoziția muzeală a fost instalată, la început, în localul primăriei, iar în anul 1936 a fost strămutată într-o încăpere a Palatului Cultural ‘Victor Antonescu’. La data de 1 mai 1952 s-a deschis, în mod real, un muzeu, respectiv Muzeul Raional Alexandria, în care erau expuse documente privind întemeierea orașului și dovezi materiale din diferite epoci istorice. Din anul 1974, Muzeul Orășenesc de Istorie Alexandria devine Muzeul județean de Istorie Teleorman și ulterior Muzeul județean Teleorman, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean”, a menționat directorul Pavel Mirea.

Obiectele descoperite în cei 78 de ani sunt păstrate cu grijă în Muzeul Județean Teleorman. Fiecare lucru cu valoare sentimentală ori materială este menținut într-un loc bine stabilit ori într-o expoziție pentru ca fiecare vizitator să se poată bucura de dovada istoriei locale. Astfel de materiale au fost descoperite în mai multe localități din mediul rural ale județului.

„Muzeul județean Teleorman conservă o importantă colecție de arheologie, preponderent din epocile neolitică și geto-dacică, cu numeroase obiecte provenite din stațiunile de la Ciolăneștii din Deal, Măgura, Siliștea, Vitănești, Albești, Orbeasca de Sus, Zimnicea, dar și o colecție de numismatică reprezentată de o serie de tezaure monetare antice și medievale descoperite la Alexandria, Balta Sărată, Drăgănești-Vlașca, Poroschia, Schitu, Sfințești, Ulmeni. De asemenea, conservă o valoroasă colecție etnografică a zonei etnografice Teleorman și a subzonelor Vlașca și Romanați. În cadrul patrimoniului deținut pot fi amintite și colecțiile de istorie, memorialistică, artă, carte veche, paleontologie”, a adăugat Pavel Mirea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata