Muzeul Marionetelor din Torino, Italia

Muzeul Marionetelor din Italia, o curioasă lume în miniatură ce conferă magie spectacolelor de teatru, adăpostește o valoroasă colecție a familiei de păpușari Lupi.

Amplasat în Via Santa Teresa, 5, din Torino, muzeul a fost inaugurat în anul 1978, lângă Teatrul Gianduia, deschis în anul 1960 și devenit locul privilegiat în care familia Lupi își organiza spectacolele.

Patrimoniul muzeal cuprinde peste 5.000 de exponate — marionete, costume, piese de mobilier. Acestea au fost colecționate de familia Lupi în decursul a 200 de ani de teatru de păpuși și sunt prezentate în sălile de expoziție anexate Teatrului Gianduia, amenajate în subsolul bisericii Sfânta Teresa așa cum arată site-urile www.comune.torino.it și www.infotour.ro.

Calea de vizitare a muzeului șerpuiește prin sălile expoziționale dar și prin spațiul teatrului, cu acces la scenă și culise. Sunt expuse, potrivit surselor amintite, sute de păpuși, de la cele mai prețioase, vechi de aproape două secole, la cele mai mai recente.

Pot fi admirate marionete precum Aida, Pinocchio, Pietro Micca, o colecție de scene de basme, costume deosebit de valoroase cusute de mână, capete sculptate în lemn, mobilier, precum și o colecție siciliană de păpuși ale familiei Campisi de Caltanissetta. De asemenea, atelierele de lucru prezintă modalitățile de confecționare a marionetelor, modalitățile de realizare a personajelor dramatice (prelucrare dramaturgică), precum și jocul în toate formele sale.

Așadar această „împărăție” de marionete, ce cuprinde colecții istorice ale familiei Lupi, își desfășoară activitatea între spectacol și magia teatrului. Se estimează că familia Lupi a adunat 200 de ani de tradiție creatoare.

Povestea lor începe în anul 1823 când Luigi Lupi se îndrăgostește de fiica unui păpușar, Ferrara Jacoponi, și urmează societatea acestora în Torino. Astăzi, tradiția este continuată de Maurizio cel care a și relatat povestea familiei, potrivit www.museomarionettelupi.com.

Muzeul Marionetelor este momentan închis ca urmare a crizei economice care a cuprins Italia la sfârșitul anului 2009. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata