Muzeul Muzicii din Viena

Muzeul Muzicii din Viena, Austria, este un muzeu interactiv ce expune un bogat material reprezentând o gamă largă de abordări muzicale, caracteristicile sale principale fiind informația, educația și amuzamentul.

Amplasat în centrului orașului, între Catedrala Sfântul Ștefan și Opera de Stat, pe Seilerstätte nr. 30, muzeul este găzduit de fostul Palat al arhiducelui Carol. Acest palat a fost și reședința lui Otto Nicolai (1810 — 1849), compozitor, dirijor și fondator al Filarmonicii din Viena, cel care a compus opera „Nevestele vesele din Windsor” și a stabilit orchestra cu sunetul unic în 1842 , așa cum arată www.hausdermusik.at și www.turisteuropa.ro.

Muzeul Muzicii a fost deschis la 15 iunie 2000 și își prezintă colecția pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați, pe patru etaje ale palatului amintit. Pentru designul său inovativ a câștigat „Premiul muzeelor” în Austria.

Primul etaj prezintă arhiva cu documentele originale din istoria Filarmonicii din Viena. Tot pe acest palier se află o sală de concerte echipată special, unde vizitatorii pot experimenta, ca și cum ar fi aievea, datorită calității audio-vizuale, ambianței festive și a unui ecran mare de proiecție, evenimente culturale de excepție precum Concertul vienez de Anul Nou și Concertul Schönbrunn Summer Night.

Pot fi văzute aici, actul constitutiv al Filarmonicii din Viena (în Sala Nicolai), programul primului concert al Filarmonicii, care a avut loc în 1842, prima fotografie a orchestrei din 1864 și fotografiile lui Otto Nicolai, și ale altor persoane importante din primii ani de existență ai orchestrei, potrivit www.wien.info.

Al doilea etajSonosfera” introduce vizitatorul în lumea tonurilor și sunetelor din macrocosmos sau microcosmos. Acesta poate asculta sunetele pe care le aude un copil în pântecele mamei sau sunete din Univers. Folosind un dispozitiv ”Mind Forest” pentru a crea muzică, vizitatorul poate vedea afișată pe un ecran o imagine clară sau distorsionată în funcție de modul cum cântă. El poate chiar să achiziționeze un CD cu muzica realizată de el. Sunt experiențe unice care îmbină învățatul cu amuzamentul, într-un mod foarte original, așa cum arată www.turisteuropa.ro.

Cel de la treilea etaj conferă, prin expoziții multimedia, o călătorie în perioada marilor compozitori Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johann Strauss, Gustav Mahler. Pot fi admirate documente istorice, costume, instalații moderne și obiecte personale.

Virtostageeste cel de-al patrulea etaj al muzeului, o scenă multimedia și interactivă, unde vizitatorul devine regizor sau dirijor virtual, și are posibilitatea să influențeze scena și muzica, și să creeze o operă multimedia individuală. Atractiv este „Namadeus„, un program interactiv de calculator, creat după jocul muzical al lui Mozart, care poate transforma numele fiecărui vizitator într-o interpretare originală mozartiană. Aici muzicienii ascultă dirijorul, urmează tempoul său, ritmul său și îl răsplătesc cu aplauze.

Scara muzeului „Starplay” acționează ca un pian interactiv ale cărui clape sunt treptele activate ca niște taste conectate la un panou de perete. ”Starplay” combină o abordare inovatoare de predare a muzicii și permite vizitatorilor să înțeleagă relația dintre instrumente și note într-un mod distractiv.

Curtea interioară a muzeului, acoperită cu sticlă, acționează ca un punct de întâlnire pentru vizitatori și grupuri și găzduiește numeroase evenimente, de la mese rotunde și evenimente corporate la concerte și festivaluri. Muzeul dispune și de un magazin, de unde se pot achiziționa suveniruri muzicale, dar și de o cafenea.

Muzeul Muzicii din Viena rămâne un loc deosebit de atractiv și educativ, în care fascinanta lume a muzicii se poate simți și auzi atât în încăperi reale cât și virtuale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto,video:hausdermusik.at

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata