Muzeul Ţării Oaşului

Muzeul Țării Oașului deține colecții de etnografie din această zonă cuprinzând mobilier, ceramică, port popular, textile, obiecte de uz gospodăresc, unelte, dar și colecții de artă plastică, documente, fotografii, precum și o galerie de artă.

Înființat în 1966, muzeul se află în apropierea centrului orașului Negrești-Oaș din județul Satu Mare, pe o suprafață de 1,5 hectare, pe malul râului Tur și este structurat pe două secțiuni: Galeria de artă „Dr. Mihai Pop”, înființată după 1990, și Muzeul Satului Oșenesc, muzeu în aer liber, așa cum arată www.oasmuseum.ro și www.negresti-oas.ro.

Muzeul în aer liber este o reproducere în miniatură a satului oșenesc de altădată, cu exponate originale începând cu secolul al XVII-lea, case din lemn, construite pe fundații de piatră masivă și acoperite cu paie sau șindrilă, anexele pentru animale sau biserica.

Cuprinde 40 de obiective, case din Cămârzana, Racșa, Moișeni și Negrești, case monocelulare, o șură din Gherța Mică, o poiată pentru oi, o cămară din Bixad, un coteț circular din Negrești Oaș. În interioarele caselor sunt expuse valoroase colecții de țesături, icoane, porturi populare, obiecte de ceramică și piese de mobilier, obiecte de uz gospodăresc.

O zonă de mare interes pentru vizitatori este, potrivit surselor amintite, „sectorul viu”, cu bunuri funcționale, precum moara de apă, două vâltori, un atelier de fierărie, o piuă sau chiar o pălincie (tip de instalație pentru dubla distilare a fructelor fermentate). În preajma sărbătorilor, aici, pot fi văzute femei din zonă care își spală covoarele în vâltoarea din cadrul muzeului.

În cadrul muzeului funcționează, din 2001, și un atelier-școală de olărit, unde se produce renumita ceramică de Vama. Atelierul est amenajat într-o casă de la începutul secolului al XX-lea, casa Contra din Vama, dotată cu șase roți de olar, două cuptoare de ars, malaxor, mobilier și un atelier de gube. Aici renumitul meșter popular Istvanfi Geza din Vama le arată tinerilor cum se făceau vasele, sau chiar îi învață meserie pe unii dintre ei. În 2010, în cadrul muzeului în aer liber a fost amenajată și o distilerie.

Piesa de rezistență a muzeului rămâne Biserica de lemn din Lechința, datând din 1635, singura clădire de acest gen din Țara Oașului, care s-a păstrat până în zilele noastre.

Galeria de artă „Dr. Mihai Pop” adăpostește expoziții temporare de artă plastică locală, etnografie și artă populară, fotografii din colecția I.G. Andron. Printre cele mai cunoscute evenimentele găzduite de galerie se numără: „Târgul mărțișorului”, expoziția anuală de artă plastică contemporană „Art Bunavestire” (25 martie), expoziția anuală de fotografie „Versus, dar împreună” sau „Târgul de Crăciun”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: negresti-oas.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata