Neamţ: Zeci de mii de pelerini sunt aşteptaţi la mănăstiri să petreacă sărbătorile de Paşte

8

Zeci de mii de pelerini din toate colţurile ţării sunt aşteptaţi să participe la bisericile mănăstirilor din judeţ la slujba Învierii Domnului şi să îşi petreacă sărbătorile pascale în aşezările monahale.

Cele mai căutate mănăstiri din judeţ sunt Agapia, Văratic, Neamţ, Bistriţa, Pângăraţi, Sihăstria sau Petru-Vodă. Majoritatea mănăstirilor au deja spaţiile de cazare ocupate de câteva săptămâni sau chiar de luni de zile.

Cei mai mulţi dintre cei care doresc să se retragă în spiritualitatea mănăstirilor fac parte din grupuri de pelerini care vin de ani de zile în aceste zone.

La alte mănăstiri, cum sunt cele de la Agapia şi Văratic, spaţiile care erau altădată pentru cazarea pelerinilor au fost ocupate între timp de măicuţele care s-au călugărit.

Pentru pelerinii care doresc să petreacă sărbătorile pascale în spaţiile puse la dispoziţie de mănăstiri este bine de ştiut că trebuie să respecte toate canoanele bisericeşti. Cei care nu se pot abţine de la mâncarea de frupt până în prima zi de Paşti pot lua în considerare oferta turistică a pensiunilor care s-au dezvoltat în vecinătatea mănăstirilor. Aici sunt puse la dispoziţie pachete turistice de trei zile, din noaptea Învierii şi până în a doua zi de Paşte, la preţuri cuprinse între 1.000 lei şi 2.200 lei de persoană. Preţul include trei nopţi de cazare la pensiuni de trei sau patru margarete şi toate mesele incluse, inclusiv masa tradiţională din prima şi a doua zi de Paşte, cu miel, drob, ouă roşii şi cozonac.

La mănăstirile care primesc pelerini în Săptămâna Patimilor, credincioşii trebuie să participe la toate slujbele. Există mănăstiri unde pelerinii nu trebuie să plătească nicio taxă ci doar dacă doresc ei să facă donaţii în timp ce alte aşezări monahale preferă să acopere cheltuielile cu tarife fixe. Spre exemplu, la Seminarul Teologic Ortodox ‘Veniamin Costache’ şi Biserica Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, pelerinii sunt aşteptaţi să vină din Vinerea Mare.

‘Aşteptăm şi turişti dar vin în special pelerinii care sunt de-ai casei, care vin de opt ani la aceste momente importante ale ortodoxiei. Programul este acelaşi regăsit la oricare biserică sau mănăstire. În săptămâna Sfintelor Pătimiri sunt slujbele dimineaţa la care trebuie să participe, iar seara sunt deniile. Pelerinii sunt aşteptaţi să vină în special de vineri, când se scoate Prohodul la Vecernia Sâmbetei celei Mari, se scoate Sfântul Aer, şi de aici pelerinii participă şi la denia prohodului, iar sâmbătă la Denia Sfântului Vasile cel Mare. Seara sunt aşteptaţi să vină la slujba Învierii dar aici vin şi credincioşi care sunt doar în trecere, care se închină şi participă la slujbă apoi se întorc în familie’, a declarat, profesorul spiritual Viorel Laiu de la Seminarul Teologic Ortodox ‘Veniamin Costache’.

Potrivit acestuia, pelerinii nu pot face niciun fel de rabat de la post.

‘Masa de Paşte va fi cu mâncarea tradiţională românească, adică friptura de miel, ouă roşii, caş cu ceapă verde şi cozonac, un pahar de ţuică sau unul de vin. Aici nu există tarife pentru pelerini ci doar dacă vor să lase ei ceva la biserică. La casa de pelerinaj sunt circa 40 de locuri dar mai sunt 60 de locuri la căminul seminarului, pentru că elevii sunt plecaţi acasă. Și-au anunţat deja prezenţa pelerini de la Iaşi, Bucureşti, Constanţa şi Maramureş. Îi primim cu toată inima, cu toată dragostea pentru că asta este misiunea noastră’, a adăugat profesorul spiritual Viorel Laiu.

La Mănăstirea Neamţ există o casă de pelerini care poate găzdui până la 100 de persoane în 20 de camere duble. Acestea sunt ocupate integral doar la momentele importante ale ortodoxiei.

‘Avem 50 de camere cu 2 paturi, dar acum este criză şi nu prea mai vine lumea. Din 2006 încoace, doar la momentele importante avem pelerini care să rămână. Aici este 80 de lei camera pe noapte, fără masă inclusă. Masa poate fi oferită doar la grupuri mari. Acum, pentru sărbătorile de Paşti şi-a anunţat prezenţa un grup’, a spus Todică Iacob, părintele secretar al Mănăstirii Neamţ.

La Mănăstirea Petru-Vodă sunt aşteptaţi să participe anul acesta mii de pelerini care doresc să aprindă o lumânare la mormântul preotului Justin Pârvu. Locurile pentru pelerini sunt ocupate de luni de zile. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la Mănăstirea Pângăraţi sau la Secu, Sihla şi Sihăstria. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News