Niagara – una dintre cele mai spectaculoase cascade din lume

Aflată la granița dintre Canada și Statele Unite ale Americii, cascada Niagara este, potrivit Guinness World Records 2013, cea mai vizitată cascadă din lume, cu peste 22,5 milioane de turiști pe an.

Este una dintre cele  mai frumoase cascade din lume, fiind cea de-a cincea atracție turistică la nivel mondial, situându-se înaintea parcurilor de distracții Disney, Catedralei Notre-Dame din Paris și a Marelui Zid din China.

Cascada Niagara, cu o înălțime de 56 m și o lățime de 1.203 m, constituie granița naturală dintre SUA și Canada, despărțind sudul statului Ontario (Canada) de nordul statului New York (America de Nord). Situată pe râul cu același nume, care izvorăște din lacul Erie (cel mai estic dintre Marile Lacuri), cascada Niagara este formată din două cascade mai mici.

Cascada Niagara, potrivit specialiștilor, s-a format în urmă cu 12.000 de ani, când procesul de retragere al ghețarilor spre zona de nord a determinat scurgerea apei din lacul Erie spre povârnișul Niagara, o linie de coastă care se întinde din sudul orașului Ontario până la Rochester. De atunci, eroziunea a împins ușor cascada aproximativ 11 km în amonte, formând defileul Niagara.

Obiectivul este divizat în două părți de Insula Goat. Partea mai mare, cea din stânga (canadiană), se numește Horseshoe Falls și are o înălțime de 56 de metri, iar lungimea crestei este de aproximativ 670 metri. Cealaltă parte, American Falls, din jumătatea dreaptă, are o înălțime de 58 de metri și lungimea crestei de doar 320 metri.

Din cauza căderii puternice de apă — 5,5 milioane de litri pe secundă — se formează o ceață care, împreună cu lumina soarelui, dă naștere unui mare număr de curcubee.

Turiștii care vizitează regiunea beneficiază de parcuri și platforme de vizionare, potrivit www.directbooking.ro, rezervația Niagara State Park fiind unul dintre ele. Parcul a fost înființat în 1885 și este cel mai vechi parc din zonă. Aici există un turn de observație, lifturi care coboară la baza cascadei și de unde se pot face excursii cu barca la baza cascadei americane.

Totodată, cascada poate fi văzută din parcuri situate pe ambele maluri ale râului, din turnuri de observare, din bărci, din Insula Goat și de pe podul Rainbow, aflat la mică distanță în aval.

Turiștii pot vizita, de asemenea, Peștera Vânturilor, situată în spatele unei perdele de apă lângă baza cascadei. Cascada este luminată, pe timpul nopții, cu reflectoare puternice, multicolore, oferind turiștilor un spectacol impresionant ce combină lumina, culoarea și picăturile de apă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata