Nonseum, un muzeu al absurdului în Austria

O valiză transparentă pentru nudiști, un aspirator de nas automat, o plută pentru muștele căzute în supă: aceste obiecte absurde și alte sute de același fel sunt mândria muzeului Nonseum dintr-o mică localitate din Austria, relatează vineri AFP.

„Nonseum” (de la ‘nonsense’, ‘absurd’ în engleză) este principala, pentru a nu spune singura, atracție din Herrnbaumgarten, localitate viticolă din apropiere de frontiera cehă.

Îmbogățit permanent cu invenții absurde, muzeul găzduiește o amplă colecție de butoniere, micile deschizături prin care se trec nasturii, „expuse” în cutii pătrate cu capac transparent.

„Ce vedeți aici este o butonieră de la vestonul militar al lui Napoleon”, explică foarte serioasă Susanne Machac, responsabilă a muzeului. „Iar aceasta provine de la haina purtată de ministrul austriac de externe la semnarea tratatului de independență”, a declarat ea AFP.

Printre exponate se numără o pușcă cu țeava întoarsă pentru candidații la sinucidere, o farfurie cu dop pentru a evacua un conținut neapetisant, un dispozitiv de învârtit spaghetele și un triciclu pentru gemeni (pedalând fiecare în sens invers).

Obiectele expuse la Nonseum pot stârni râsul, notează Susanne Machac, dar pot fi totodată o critică subtilă la adresa societatății de consum. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata