Nopţi Albe la Sankt Petersburg

Orașul Sankt Petersburg, cunoscut drept ‘Veneția Nordului’, este încântător cu ansamblul său de canale, precum Griboedov și Fontanka, bisericile sale și fațadele în stil baroc, neoclasic sau renascentist, dar când este admirat la lumina Nopților Albe, de la sfârșitul lunii mai și până la mijlocul lunii iulie, îi încântă și mai mult pe vizitatorii săi.

Atunci, terasele orașului continuă să fie animate la ore ieșite din comun, teatrele sale răsună de festivaluri iar locuitorii orașului ies pe stradă pentru a sărbători sfârșitul unei ierni ce părea interminabilă. Fără îndoială, acesta este cel mai bun moment pentru a vizita orașul Sankt Petersburg, relatează site-ul hola.com.

O bună ocazie de a lua pulsul orașului ar fi aceea de a urca pe unul dintre vasele de croazieră și a străbate canalele și râul Neva, unde podurile se ridică în zori pentru a lăsa să treacă navele mari, unul dintre evenimentele pe care turiștii nu vor să le rateze, mai ales în Nopțile Albe.

Un rendez-vous inevitabil, indiferent de sezon, este Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg. Este vorba despre unul dintre cele mai mari muzee ale lumii. Se spune că, dacă s-ar dedica un singur minut fiecăreia dintre lucrările sale, ar fi nevoie de 11 ani pentru a le vedea pe toate.

De aceea, ar fi bine ca turistul să știe pe care dintre cele peste 400 de săli dorește să le viziteze în cele trei sau patru ore dedicate.

Principala arteră a orașului, Nevsky Prospekt, de aproape cinci kilometri, trece pe lângă Catedrala Fecioarei din Kazan, Catedrala Sfântul Isaac, Biserica Învierii lui Hristos, cunoscută și sub numele Biserica de pe Sângele Vărsat, dar oferă și magazine ca Gostiny Dvor ori librării impresionante ca Dom Knigi.

Un spectacol de balet la Teatrul Mariinski, pe a cărui scenă au dansat Anna Pavlova, Vaslav Nijinski, Rudolf Nureev și Mihail Barâșnikov, nu ar trebui să lipsească din program.

În apropiere de Sankt Petersburg se află palatele de vară ale țarilor, ca Palatul Pavlovsk, Palatul de la Țarskoe Selo sau Palatul Peterhof, care rivalizează cu Palatul Versailles.

Pentru deplasările prin oraș este foarte practic metroul din Sankt Petersburg, ornamentat în perioada comunistă ca ‘palat al poporului’, cu stații îmbrăcate în marmură și luminate de candelabre, ca stația Avtovo.

Se poate dormi în hoteluri de cinci stele ca Belmond Grand Hotel Europe (grandhoteleurope.com) și Astoria (roccofortehotels.com) sau în unele încântătoare și mai accesibile precum Casa Leto (casaleto.com) sau Pushka Inn (pushka-inn.com).

Pentru a lua masa, sunt localuri precum Cafe Singer (singercafe.ru), într-o clădire în stil Art Nouveau de la ale cărei ferestre se zărește Catedrala Fecioarei din Kazan, sau restaurante ca Literaturnoe Cafe (Nevsky Prospekt 18), unde a cinat Pușkin înainte de a participa la duelul care avea să-l coste viața, The Idiot (idiot-spb.com) sau Palkin (palkin.ru).

Pentru o experiență de neuitat, votcă și caviar la Caviar Bar de la Belmond Grand Hotel Europe. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: asergeev.com, commons.wikimedia.com,trekearth.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata