„Nu las grupurile de străini să viziteze Iaşul fără ghid. Nu se ştie peste ce ar putea da”

– „Turismul, în Iaşi, încă nu se face la un nivel profesionist. Motiv pentru care nu las grupurile, în special de străini, să viziteze Iaşul fără ghid, pentru că nu se ştie peste ce ar putea da. Sunt hotărât să sancţionez orice atitudine neprofesionistă, descoperită într-un muzeu sau alt obiectiv turistic, şi sfătuiesc pe toată lumea să facă la fel pentru a induce schimbarea la nivelul mentalităţii celor care lucrează în branşă”, a menţionat managerul agenţiei Icar Tours, Florin Bărhălescu (foto), amintind că la intrarea în muzee, suntem încă întâmpinaţi de ghizi care se simt „deranjaţi” de vizitatori.

.

După mai multe săptămâni în care au bătut la pas străzile şi muzeele Iaşului, 12 studenţi de la Universitatea „Al.I. Cuza”, care se specializează în Turism sau Comunicare, au întocmit un program de activităţi şi vizite cu care, spun ei, ar putea ţine timp de şapte zile un turist în Iaşi, „fără ca acesta să se plictisească”. Astfel a fost pus la punct evenimentul „Săptămâna Turismului la Iaşi”, ce se desfăşoară în perioada 24 – 30 mai 2010, şi la care sunt invitaţi toţi cei interesaţi să descopere Capitala Moldovei.

Într-un oraş sufocat de maşini şi aflat într-o permanentă organizare de şantier, pare lipsit de sens să te gândeşti că poţi aduci turişti care să nu se simtă deportaţi într-o regiune aflată în refacere după un bombardament devastator şi în care drumurile pline de gropi, cerşetorii şi câinii comunitari fac parte integrantă din peisaj.

Mai mult, pare incredibil ca într-un asemenea decor să susţii că te afli într-o capitală culturală, în condiţiile în care Palatul Culturii şi Teatrul Naţional, principalele obiective turistice ale Iaşului, sunt închise.

Cu toate acestea, 12 tineri studenţi susţin că turistul care vine la Iaşi poate avea parte de un program interesant pentru cel puţin 7 zile.

„Iaşul pare puţin încremenit din punct de vedere turistic, iar închiderea pentru renovare a Palatului Culturii şi a Teatrului Naţional a redus şi mai mult oferta adresată vizitatorilor. Cu toate acestea, am luat la rând toate obiectivele Iaşului, din vârful Copoului, trecând prin Fundaţie, Palat şi până pe dealul Mănăstirii Cetăţuia, şi am descoperit o mulţime de locuri care spun foarte multe despre oraş, obiective puţin cunoscute chiar şi pentru ieşeni. Toate au fost vizitate şi incluse în seturi de programe distincte în funcţie de tematică, rezultând o componentă religioasă, una educaţională şi una cultural-artistică”, a declarat Florin Bărhălescu, director general Icar Tours, agenţia implicată, alături de Biroul de Informare Turistică, în organizarea „Săptămânii Turismului la Iaşi”.
.

Turul Iaşului, la preţuri cuprinse între 10 şi 50 de euro

Managerul agenţiei Icar Tours a menţionat că a pus la punct un sistem de servicii de vizitare a Iaşului cu ghid profesionist.

„Avem o bază de date cu 10 ghizi, care au PFA-uri de profil. În momentul în care turistul vine la agenţie îl intreb ce fel de tur de vizitare i-ar plăcea, la pas, individual, în grup restrâns sau grup mare. În funcţie de profilul clientului, îl pun în legătură cu ghidul specializat pe acel tip de serviciu”, ne-a dezvăluit Florin Bărhălescu.

Astfel, unui turist care vrea un tur de 3 ore al oraşului i se oferă autoturism şi ghid-şofer, vorbitor de limbă engleză, la un preţ ce porneşte de la 50 de euro, pentru întregul serviciu.

Pentru un grup de circa 10 persoane, se pune la dispoziţie microbuz şi ghid, la un tarif de 10 euro de persoană. „Chiar astăzi (n.r. luni, 25 mai) avem un grup mare, de autocar, la un tur de oraş de 2 ore, pentru care s-a fixat un tarif de 150 RON, per grup. Serviciul este achitabil şi negociabil direct la ghid”, a susţinut directorul Icar Tours.
.

„Nu las grupurile de străini să viziteze Iaşul fără ghid”

Bărhălescu a recunoscut că situaţia este încă departe de a fi ideală din punct de vedere al obiectivelor de vizitare, al spaţiilor de cazare şi al serviciilor. La intrarea în muzee, suntem încă întâmpinaţi de ghizi care se simt „deranjaţi” de vizitatori, iar pliantele şi punctele de informare sunt insuficiente şi greu accesibile.

Turismul, în Iaşi, încă nu se face la un nivel profesionist. Motiv pentru care nu las grupurile, în special de străini, să viziteze Iaşul fără ghid, pentru că nu se ştie peste ce ar putea da. Sunt hotărât să sancţionez orice atitudine neprofesionistă, descoperită într-un muzeu sau alt obiectiv turistic, şi sfătuiesc pe toată lumea să facă la fel pentru a induce schimbarea la nivelul mentalităţii celor care lucrează în branşă”, a menţionat managerul agenţiei Icar Tours.
.

55 de euro pentru o degustare de vinuri

Cultul servirii şi atragerii turistului se află încă la un stadiu incipient, ideea de la care se pleacă fiind „decât să lăsăm din preţ pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, mai bine îi scuturăm bine de bani pe cei câţiva care ne calcă pragul”.

Un exemplu în acest sens este programul de „degustare de vinuri” oferit de compania Cotnari, pentru care se solicită nu mai puţin de 55 de euro de persoană, adică cel puţin un sfert din costul unei întregi excursii în zona Moldovei.

„Iaşul şi România, în general, sunt cotate ca şi destinaţii scumpe, în comparaţie cu preţurile practicate în ţările învecinate şi, de ce nu, în relaţie cu calitatea serviciilor oferite. Bulgaria este cel mai frecvent exemplu de comparaţie, întrucât vine cu oferte turistice la preţuri mai bune, la condiţii similare cu cele din România”, a punctat Bărhălescu.
.

Calendarul Săptămânii Turismului la Iaşi (24 – 30 mai 2010):

24 mai – Conferinţă pe tema „Iaşi turistic – strategii de promovare”;
Loc de desfăşurare: Sala de conferinţe a Biroului de Informare Turistică Iaşi, Ora 15:00

25 mai – Conferinţă Descoperă Bucovina cu Best Western;
Loc de desfăşurare: Sala Creangă, Hotel Astoria, Ora 10:30

25 mai – Expoziţie foto şi proiecţie de filme ”Iaşul vechi – Iaşul nou”;
Loc de desfăşurare: Sala mică de expoziţie, Moldova Mall parter, Ora 13:00

26 mai – Concurs de cultură generală pentru studenţi ”Ce ştii despre Iaşi?”;

Loc de desfăşurare: Sala mică de expoziţie, Moldova Mall parter, Ora 16:00

27 mai – Ecologizare;
Loc de desfăşurare: Zona Pârtie de schi Copou , Ora 15:00
Acţiune realizată împreună cu elevi ai Liceului „G.Ibrăileanu” Iaşi

28 mai – Drumul vinului la Iaşi – degustare de vinuri
Loc de desfăşurare: Mănăstirea Cetăţuia

29 mai – Info Trip Iaşi: prezentare generală a Iaşului, plimbare cu tramvaiul vechi

30 mai – Săptămâna turismului la final – seară culturală.
Loc de desfăşurare: Galeriile Anticariat Grumăzescu, Ora: 17:00

.

Citește și
1 Comentariu
  1. E. Udrea spune

    Sunt incantata sa vad astfel de initiative , fara doar si poate putem contribui fiecare la imaginea orasului in care locuim . Felicitari agentiei organizatoare si a colaboratorilor .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata