Numărul turiştilor din Constanţa înţepaţi de peştele veninos „dragonul de mare” creşte

Alţi şase turişti aflaţi pe litoral au fost înţepaţi joi (29 iulie 2010) de peştele veninos ‘dragonul de mare’ şi a fost necesar ca ei să primească îngrijiri medicale, numărul victimelor ajungând la câteva zeci de persoane în ultimele zile.

Pe parcursul acestei zile, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, echipaje SMURD au fost solicitate să acorde ajutor medical de urgenţă pentru 4 turişti aflaţi în staţiunea Mamaia, unul la Neptun şi altul la Saturn. Intervenţiile au fost făcute după ce, miercuri, în staţiunea Mamaia, doi adulţi şi doi copii înţepaţi de dragonul de mare au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Primele cazuri au fost semnalate la sfârşitul săptămânii trecute, când 5 turişti au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, acuzând dureri şi umflături la mâini după ce au fost înţepaţi de peştele veninos.
Unii dintre turiştii răniţi sunt pescari amatori, iar alţii au suferit leziuni după ce au încercat să pună mâna pe peştii de mici dimensiuni aflaţi în apropierea malului Mării Negre.

Conform cercetătorilor Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină (INCDM) „Grigore Antipa” din Constanţa, specia marină bentonică ‘Trachinus Draco Linnaeus’ este răspândită în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană şi Marea Neagră. Trăieşte pe funduri nisipoase la adâncimi de 30-100 de metri, dar destul de frecvent şi la ape mai mici.
Adulţii trăiesc pe fundul mării, înfundaţi în nisip, sunt agresivi şi periculoşi, spinii veninoşi ai dorsalei şi operculului putând cauza răniri grave şi foarte dureroase. O atenţie deosebită trebuie avută la pescuitul cu undiţa.

Înţepăturile în spinii dorsali sau ai operculului devin periculoase, uneori mortale datorită veninului injectat. Acest venin are acţiune toxică asupra sistemului nervos şi hemolitică asupra sângelui. In prima fază, durerile sunt foarte mari pot dura câteva ore şi pot fi cazuri mortale pentru persoanele cardiace.
Persoanele care au venit în contact cu spinii acestui peşte pot prezenta palpitaţii, delir, stări vomitive, febră, iar intensitatea acestora este în funcţie de cantitatea de venin injectată, dar şi de rezistenţa celui accidentat. Recomandarea expresă a specialiştilor este evitarea pe cât posibil a contactului pielii cu peştele.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata