Numărul turiştilor români care au petrecut Paştele în ţară a scăzut cu 40%

Circa 37.500 de români şi-au petrecut sărbătorile de Paşte într-o structură de primire turistică omologată din România, ceea ce reprezintă o scădere cu aproximativ 40 la sută faţă de anul trecut, se arată într-un comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Cele mai solicitate destinaţii interne au fost zonele Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu, Maramureş şi Buzău. Cele mai solicitate destinaţii externe au fost Bulgaria şi Grecia. Din datele centralizate de FPTR a rezultat că, anul acesta, circa 37.500 de români şi-au petrecut sărbătorile de Paşte într-o structură de primire turistică omologată din România şi au cheltuit numai pentru servicii turistice aproximativ 15,185 milioane lei.

Astfel, preţul unui sejur achitat de un turist român a fost, în medie, de 405 lei. Locul întâi în preferinţele românilor privind petrecerea sărbătorilor pascale a fost ocupat şi anul acesta de către pensiunile rurale, unde s-au înregistrat 18.000 de cazări oficiale. Alte câteva mii de turişti au ales să-şi petreacă sărbătorile în pensiuni neclasificate, adică la ‘negru’.

Cele mai solicitate destinaţii au fost zonele Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu, Maramureş şi Buzău, unde rezervările au depăşit 80 la sută din capacitatea de cazare. Pe locul doi se află staţiunile montane, cele mai solicitate fiind locaţiile de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns cu greu la 40 la sută.
A fost cerere şi pentru celelalte staţiuni montane unde s-a înregistrat un grad de ocupare de 25 la sută din capacitatea de cazare.

O altă destinaţie atractivă au reprezentat-o marile oraşe, unde aproximativ 5.000 de turişti români a ales să servească masă tradiţională de Paşte în restaurantele hotelurilor. Litoralul nu mai este o destinaţie tradiţională atractivă pentru petrecerea sărbătorilor pascale. După experienţa nefericită de anul trecut, când, la mare, au fost pregătite pentru turişti peste 3.000 de locuri de cazare încălzite, dintre care s-au rezervat însă numai 800, anul acesta, hotelierii de pe litoral au făcut rezervări numai pentru 500 de turişti.

În Delta Dunării, anul acesta, aproximativ 1.500 de turişti, în special pescari pasionaţi şi iubitori de peisaje inedite, şi-au petrecut Paştele în pensiunile şi hotelurile din zonă. Totodată, aproximativ 8.000 de turişti şi-au petrecut Paştele în diferite staţiuni balneoclimatice, unde ofertele a avut cele mai mici tarife.
Datele FPTR mai arată că, faţă de anul trecut, există o scădere de aproximativ 40 la sută a numărului de turişti care şi-au petrecut sărbătorilor de Paşte într-o structură de primire turistică omologată din România.

Cauzele pentru care, în 2010, vânzările pentru turismul intern au scăzut faţă de anul trecut sunt legate mai ales de numărul redus de zile afectate sărbătorilor pascale, precum şi de promovarea foarte modestă, aproape inexistentă, a destinaţiilor de petrecere a sărbătorilor pascale, apreciază FPTR. În total, din cele 294.898 locuri existente în structurile de primire turistică omologate din Romania, au fost rezervate aproximativ 47.500 locuri.

Cu toate că tarifele serviciilor turistice au rămas în 2010 aproape la acelaşi nivel faţă de anul trecut, acestea sunt totuşi prea mari pentru puterea de cumpărare actuală a majorităţii românilor, consideră FPTR. În ceea ce priveşte turismul extern, numărul redus de zile libere, coroborat cu situaţia financiară dificilă în care se află o mare parte a românilor, a făcut că interesul pentru petrecerea Paştelui în străinătate să fie foarte scăzut comparativ cu anii trecuţi, susţine FPTR.

Cele mai solicitate destinaţii externe au fost cele din aproprierea ţării, Bulgaria şi Grecia. În cele două ţări, şi-au au petrecut sărbătorile de Paşte aproximativ 4.000 de turişti români care au cheltuit, în medie, 120 euro de persoană.
Alte destinaţii externe, în afară de Bulgaria şi Grecia, deşi au fost promovate, nu au avut o cerere semnificativă, se mai arată în comunicatul menţionat. În datele statistice prezentate, FPTR nu a inclus turiştii individuali care au sărbătorit Paştele la rude, numărul acestora neputând fi estimat.

Citește și
1 Comentariu
  1. george spune

    Asta fac impostorii in ministere! Ce face d-na din pleșcoi cu atâția bani la Turism? Sigur îi sifonează pentru știe ea ce!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata