O moară pe apă şi o vâltoare, vechi de o sută de ani, refăcute de tinerii din Ţara Haţegului

O moară pe apă, o vâltoare folosită în trecut la spălatul hainelor și un cuptor de var, toate vechi de o sută de ani, sunt refăcute, în aceste zile, de tinerii voluntari din Țara Hațegului reuniți în tabăra „Salvăm trecutul pentru viitor”, scopul final al acțiunii fiind acela de a reda comunității locale aceste ateliere tradiționale, ca puncte de atracție pentru turiștii care vizitează Geoparcul Dinozaurilor.

Tabăra se va desfășura în perioada 9-15 iulie în localitatea Peștera, din comuna Sălașu de Sus, iar voluntarii își propun să amenajeze un spațiu educațional în care turiștii să poată vedea cum funcționează o moară de apă, o vâltoare, dar și vechile cuptoare de producere a varului pentru construcții.

„Pe parcursul taberei vor fi organizate mai multe ateliere de lucru. Unul dintre ateliere este dedicat activităților de reabilitare a ansamblului tehnic tradițional cu o vechime de circa 100 de ani, constând într-o moară de apă, o vâltoare — ambele din lemn, și un cuptor de var. Cel de al doilea atelier își propune să recupereze memoria locului prin realizarea unui set de interviuri în comunitatea locală. Un al treilea atelier este dedicat modului de tratare a lemnului în scopul creșterii rezistenței sale în timp”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Adina Popa.

Voluntarii vor mai afla cum se pot recupera materialele naturale folosite de sute de ani, cum sunt lemnul și piatra. De asemenea, tinerii vor putea să-și dezvolte diverse deprinderi practice, dar și abilitățile de lucru și comunicare în echipă.

„Salvăm trecutul pentru viitor” este un proiect al Asociației Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală realizat cu sprijinul administrației locale din comuna Sălașu de Sus, în parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, și este finanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara.

Proiectul este realizat în colaborare cu specialiștii Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, iar consultanța de specialitate privind prelucrarea și tratarea lemnului este asigurată de specialiștii Muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA Sibiu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Geoparcul Dinozaurilormoara de apaŢara Haţeguluivaltoare
Comentarii (0)
Adaugă comentariu