Obiective şi atracţii turistice din Helsinki, Finlanda

26

Republica Finlanda este una dintre cele cinci țări situate în nordul Europei, având ca limite Norvegia, Suedia, Rusia, Estonia și Golful Finlandei.

Finlanda, cu o suprafaţă de 338.000 km pătraţi și o populaţie de 5,46 milioane de locuitori potrivit worldpopulationreview.com, sărbătorește la 6 decembrie ziua naţională, ce aniversează proclamarea Independenţei de Stat, în 1917.

În primele secole ale erei noastre, teritoriul Finlandei era populat de triburi fino-ugrice venite din est și sud. În Evul Mediu, regatul suedez a cucerit Finlanda și a contribuit la creștinarea locuitorilor de aici, potrivit www.mae.ro. Astfel, în secolul al XII-lea, a fost adoptat creștinismul, iar la jumătatea secolului al XVI-lea, s-a răspândit Reforma.

Teritoriul Finlandei a fost de câteva ori câmpul de bătălie între Regatul suedez și Imperiul rus. În 1809, Finlanda a devenit mare ducat în Imperiul Rus. În 1917, pe fondul dezordinii provocate de revoluţia bolșevică, Finlanda și-a declarat independenţa, recunoscută în 1918.

În 1939, în virtutea acordurilor Molotov-Ribbentrop, URSS a dat un ultimatum Finlandei și a atacat-o în perioada 1939-1940. În urma războiului, Finlanda a pierdut 10% din teritoriu, dar și-a păstrat independenţa. După război, linia de neutralitate strictă Paasikivi a făcut din Finlanda o ţară de tranziţie între Est și Vest. Statul s-a alăturat Naţiunilor Unite în 1955, a aderat la UE în 1995, iar în 2002 la zona Euro.

Helsinki, capitala și cel mai mare oraș al ţării, este situat pe malul golfului Finic și acoperă o suprafaţă de 716 km pătraţi. Helsinki are a populaţie de 625.000 locuitori, iar zona metropolitană numără 1.400.000 locuitori, potrivit worldpopulationreview.com, fiind cea de-a patra mare zonă din nordul continentului după Copenhaga, Stockholm și Oslo.

Orașul a fost întemeiat, în 1550, de regele Gustav I Vasa al Suediei, la gura de vărsare a râului Vantaanjoki, în contrapartidă cu rivalul său, orașul estonian Tallinn, aflat pe celălalt mal al Golfului, în vederea preluării controlului comerţului în Marea Baltică, potrivit www.visithelsinki.fi. Orașul a cunoscut o dezvoltare înceată, iar în anii 1600 a fost mutat în locul în care se află și astăzi, în vederea facilitării accesului la mare.

În 1748, a fost construită Fortăreaţa maritimă de la Suomenlinna menită să apere orașul de asalturile repetate ale rușilor în încercarea de a cuceri Finlanda. Construcţia acesteia a dus la creșterea bunăstării orașului, a numărului de locuitori, precum și a comercianţilor. În 1809, Rusia a cucerit Finlanda, iar, în 1812, orașul a devenit capitala Marelui Ducat al Finlandei.

Avantajat de poziţia strategică, orașul a început să se dezvolte, în special după 1917, în urma proclamării independenţei Finlandei.

Începând cu secolul XIX a fost construită Piaţa Senatului, considerată și astăzi centrul orașului, dar și Biserica Luterană, cunoscută drept Biserica Albă sau Tuomiokirkko, Catedrala Ortodoxă Uspenski și clădirea principală a Universităţii. Arhitectura orașului este în principal neo-clasică, cu geometrii clare, precise.

Organizarea în 1952, la Helsinki, a Jocurilor Olimpice de Vară, a propulsat orașul în rândul celorlalte capitale internaţionale. În 2000, Helsinki a fost Capitala Culturală a Europei, iar în 2012 — Capitala Mondială a Designului Urban, potrivit wdchelsinki2012.fi.

Tot, în 2012, Helsinki a aniversat 200 de ani de la stabilirea sa ca și capitală, iar în 2014, potrivit www.visithelsinki.fi, Helsinki a primit statutul de ”Oraș al Designului” ca parte a Reţelei Orașelor Creative înfiinţată de UNESCO.

Iată câteva dintre principalele atracţii culturale ale capitalei Helsinki: fortăreaţa maritimă Suomenlinna cunoscut și sub numele de ”Gibraltarul Nordului”, este cea mai mare fortăreaţă de la Marea Baltică, care din 1991 face parte din patrimoniul mondial UNESCO, fiind un monument european unic reprezentativ al arhitecturii militare.

A fost fondată în 1748 și construită de feldmareșalul Augustin Ehrensvärd pe insulele din largul coastei finlandeze; Muzeul de Artă Ateneum deţine cea mai mare colecţie de artă din Finlanda — peste 20.000 de lucrări din perioada 1750-1950.

Clădirea a fost proiectată de arhitectul Theodor Hoijer și construcţia sa a fost încheiată în 1887; Muzeul de Artă Contemporană Kiasma cuprinde opere ale artiștilor contemporani finlandezi, dar și ale altor artiști din regiune; Muzeul Naţional al Finlandei ilustrează istoria acestei ţări din preistorie până în prezent, cuprinzând colecţii de numismatică și etnografie; Muzeul în aer liber Seurasaari, unde sunt expuse case în stil tradiţional finlandez; Muzeul Designului care ”explică” pe înţelesul tuturor, liniile, culorile și formele specifice designului nordic; simbol istoric, Catedrala luterană din Helsinki a fost proiectată de arhitectul Carl Ludwig Engel în secolul al XIX-lea, lucrările terminându-se în 1852; Catedrala Ortodoxă Uspenski a fost terminată în 1868 și este cea mai mare catedrală ortodoxă din vestul Europei.

Catedrala are 14 cupole aurite și faţada realizată din cărămidă roșie, și este de departe cel mai reprezentativ simbol al dominaţiei rusești în Finlanda; Biserica Temppeliaukio sau Biserica de piatră este un monument unic, construit în granit sub nivelul solului; monumentul Sibelius, care îl înfăţișează pe renumitul compozitor Jean Sibelius și care se află în parcul cu același nume; Stadionul Olimpic a fost construit în 1938, după planurile arhitecţilor Yrjö Lindegren și Toivo Jäntti, unde și astăzi au loc activităţi sportive sau concerte; Grădina Zoologică din Helsinki este una dintre cele mai vechi din lume, fiind înfiinţată în 1889, și adăpostește aproximativ 200 de specii de animale și 1.000 de specii de plante provenind atât din tundra arctică, dar și din regiunea pădurilor tropicale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News