Oferte turistice în regim „All Inclusive” extinse din staţiunea Mamaia în sudul litoralului

Ofertele turistice în regim „All Inclusive” pe litoralul românesc, puține la număr în prezent, au început să se extindă din Mamaia în stațiunile din sudul litoralului, astfel de servicii putând fi oferite turiștilor, începând cu acest sezon estival, și în stațiunea Eforie Nord, printr-o investiție privată de circa 15 milioane de euro, o parte din sumă provenind din fonduri europene.

Proprietarul complexului Meduza-Delfinul-Steaua de mare, Nicolae Bucovală, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că lucrările de reabilitare și modernizare a complexului au fost începute în urmă cu doi ani, fiind aproape finalizate, de marți urmând să fie ocupate de turiști toate cele 700 de camere ale respectivelor unități de cazare, ceea ce înseamnă 1.400 de locuri. Complexul turistic are o bază de tratament aflată în administrarea Ministerului Sănătății, unde pot fi tratați medical, zilnic, circa 1.200 de turiști.

Aproximativ 20% dintre turiști sunt cetățeni străini, printre care cetățeni francezi și polonezi.

Potrivit lui Bucovală, este în construcție un centru de sănătate propriu, care va fi inaugurat în mai 2015.

„Vin de 30 de ani la Steaua de mare cu zeci de turiști francezi, în fiecare an, pentru baza de tratament, pentru hotel (…), este foarte bine. România trebuie promovată, noi nu avem nimic pe posturile de televiziune din Franța despre România și este păcat. (…) Se arată că românii sunt hoți, dar aici noi vedem altceva, că românii nu sunt hoți și că sunt civilizați la fel ca noi”, a afirmat o franțuzoaică în vârstă de 82 de ani.

Președintele Asociației Litoral — Delta Dunării (ALDD), Corina Martin, a menționat că, prin investiția realizată la Eforie Nord, complexul respectiv redevine simbolul stațiunii.

Pe întreg litoralul românesc, servicii „All Inclusive” sunt oferite la circa zece unități de cazare, dintre care cinci sunt în stațiunea Mamaia, astfel de oferte neputând fi oferite de către un număr mare de hotelieri din cauza lipsei infrastructurii necesare.

„Nici în Mamaia nu sunt multe oferte ‘All Inclusive’, pentru că hotelurile nu oferă infrastructura necesară. (…) Sunt puține hoteluri care au mai multe restaurante, terase, locuri de joacă, piscine”, a spus Nicolae Bucovală, el fiind și reprezentantul asociației hotelierilor din stațiunea Mamaia.

Acesta a precizat, totodată, că serviciul „All Inclusive” creează profit doar dacă se aplică unui număr mare de turiști.

„Cu un ‘All Inclusive’ pentru 50 — 100 de camere ieși în pierdere totală. Cu cât volumul e mai mare, cu atât poți face un ‘All Inclusive’ cu tarife acceptabile pentru turiști, volumul ne creează profitabilitate”, a afirmat Bucovală.

Potrivit acestuia, în stațiunea Mamaia, turiștii plătesc între 500 și 800 de lei pe zi, de familie, cu anumite facilități pentru copii, într-un hotel în regim „All Inclusive”, în stațiunea Eforie Nord tariful fiind de cel mult 350 de lei pentru o ofertă similară, cu mic dejun, prânz, cină, în sistem bufet, cu produse de patiserie oferite la piscină și băuturi nealcoolice și alcoolice oferite la liber pe parcursul întregii zile.

O nemulțumire a investitorului este că la Eforie Nord turiștii complexului pe care îl administrează, situat pe faleză, nu pot beneficia de gratuitate la șezlongurile de pe plajă, pentru că plaja este în administrarea altor operatori „care nu au nimic de-a face cu turismul, ci doar cu obținerea de profit”.

„Eu vin și investesc 15 milioane de euro, iar dacă coborâți pe plajă, acolo e un operator de plajă care nu are hotel. (…) Eu, cu 1.400 de locuri de cazare, nu le pot oferi turiștilor plaja cu șezlong gratuit. (…) Este inadmisibil să vină un operator să închirieze șezlongul cu 20 — 25 de lei, mai scump decât în Mamaia, iar eu stau și aștept să schimbe Guvernul legislația, ca plajele să treacă direct la autoritățile locale”, a declarat Bucovală.

Acesta susține că guvernanții nu sprijină dezvoltarea turismului pe litoralul românesc, așa cum fac autoritățile din Bulgaria referitor la turismul din țara lor.

„Guvernul trebuie să se trezească odată, dacă vor turism. (…) Dacă am lucra cu tarifele la utilități ale bulgarilor, cu prețul lor la TVA pe turism, pe alimentație, deci cu fiscalitatea lor, o să vedeți că tarifele care pleacă de la hotelierii români sunt mai mici decât cele din Bulgaria. (…) Nu ne putem compara (…) în momentul în care au 9%, 7% și noi lucrăm la alimentație publică cu 24%, nu putem face comparație niciodată. (…) În plină criză economică, bulgarii au scăzut TVA-ul la alimentație în turism și, într-o lună, profitul lor s-a dus la un miliard de euro. Or, noi ne învârtim în același cerc. (…) Investitorul privat nu cere nimic de la statul român decât să i se asigure o lege sub care să poată lucra”, a afirmat Nicolae Bucovală. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata