Oraşul algerian Constantina, Capitala culturii arabe 2015 – proiect controversat înainte de inaugurare

Orașul algerian Constantina este Capitala culturii arabe în 2015, iar șirul de manifestări organizate cu acest prilej a debutat cu fast la 16 aprilie, pe fondul unei vechi controverse privind ‘politizata’ sa alegere ca simbol al ‘lumii arabe’, deși unii îl consideră mai degrabă berber.

Cu o istorie de peste două milenii, Constantina este al treilea oraș ca mărime din Algeria, cu aproximativ 2 milioane de locuitori, situat în partea de nord-est a țării și renumit pentru frumusețea și originalitatea sa, fiind construit de o parte și de alta a canionului râului Rhumel, lung de 1.600 de metri și cu o adâncime de aproximativ 200 de metri.

Supranumit și ‘Orașul podurilor’, Constantina a fost desemnat drept Capitală a culturii arabe 2015 prin decizia oficială, luată în decembrie 2012, de Organizația Arabă pentru Educație, Știință și Cultură (ALECSO), agenție interguvernamentală formată din 22 de state membre, al cărei sediu permanent se află în Tunis.

Evenimentul din 2015 a fost lansat în prezența a peste 30.000 de persoane, la 16 aprilie, când în Algeria se marchează Ziua științei, în memoria eruditului Abdelhamid Ben Badis, născut în orașul Constantina (1889-1940) și considerat drept o figură emblematică a mișcării reformiste musulmane din această țară din nordul Africii.

O paradă de care alegorice — 22, câte unul pentru fiecare țară arabă participantă la grandiosul proiect — a avut loc joi seara, coloana fiind condusă de vehiculul orașului Constantina, pavoazat cu machete ale celebrelor sale poduri, după cum a relatat agenția de presă algeriană APS. După aceea, spectatorii au asistat la un spectacol de sunet și lumină având ca fundal opere de artă și edificii renumite precum podul suspendat Sidi M’cid, pasarela Mellah-Slimane, viaductul Salah-Bey, Monumentul Morților, marea moschee Emir Abdelkader, palatul culturii Mohamed-Laid Al Khalifa și falezele stâncoase ale orașului, relatează Huffington Post Maghreb.

Cu aceeași ocazie, în prezența a numeroase personalități politice din Algeria și din alte state, a fost inaugurat palatul culturii Malek-Haddad, complet recondiționat, care, împreună cu palatul Mohamed-Laid Al Khalifa, invită la expoziții de pictură, vechi manuscrise și artizanat.

Pe tot parcursul anului, orașul numit și ‘Vechea stâncă’ va găzdui festivaluri internaționale, piese de teatru, colocvii, expoziții, caravane artistice, concerte simfonice și multe altele, anunță programul afișat pa pagina oficială a evenimentului, www.qasantina2015.org.

Alegerea acestui oraș drept Capitală a culturii arabe i-a nemulțumit pe unii algerieni care sunt de părere că ar fi vorba despre ‘o falsificare premeditată a istoriei ancestrale a acestei așezări, care la originea sa (romană) se numea Cirta’ și ai cărei locuitori s-au convertit la islam și au adoptat limba arabă abia în anul 674.

Așa se explică faptul că, după săptămâni întregi de negocieri, majoritatea artiștilor din regiunea algeriană Cabilia (nord-est) au decis să se alăture campaniei de boicotare susținute de doi dintre principalii lor reprezentanți, cântăreții Idir și Lunis Ait Menguellet. Foarte apreciați în propria lor țară, precum și de diaspora algeriană din Franța, aceștia au denunțat ceea ce ei consideră a fi o încercare a regimului de la Alger de a ‘șterge identitatea și istoria acestui oraș amazigh’, considerat din punct de vedere istoric drept una dintre capitalele culturii berbere din nordul Africii.

Ait Menguellet a refuzat invitația Ministerului Culturii din Algeria de a participa la manifestările din Constantina, a declarat impresarul acestuia. ‘Motivul este foarte clar. Cirta (numele vechi al orașului Constantina) nu este o capitală arabă și nu a fost niciodată’, a explicat Belaid Izem pentru EFE.

Orașul reunește ‘cele trei componente ale identității arabe: cultura amazigh, latura arabă și cea islamică‘, a declarat ministrul culturii, Nadia Labidi, încercând să aplaneze polemica legată de acest eveniment.

Ideea sa a fost susținută și de mai mulți istorici, precum Mohand Arezki Ferrad, care a apreciat că manifestările organizate în Constantina sunt un prilej de ‘dialog în cadrul diversității culturale’ a Algeriei și nu ar trebui să se transforme într-o confruntare legată de originea arabă sau berberă a orașului. ‘Este o oportunitate de a scoate în evidență cultura amazigh și de a o comercializa la nivelul lumii arabe’, a mai spus el.

Fondată de fenicieni, sub numele de Sewa (orașul regal), Capitala culturii arabe 2015 s-a numit Cirta în perioada romanilor, iar denumirea sa actuală este legată de împăratul Constantin cel Mare, care a reconstruit orașul la începutul secolului al IV-lea. Se crede că a fost capitala anticei Numidia, imperiu berber apărut în secolul al III-lea î.Hr.

După anul 1500, a făcut parte, cu intermitențe, din Imperiul Otoman și a cunoscut o perioadă de înflorire sub conducerea lui Salah Bey (1770-1792), când au fost ridicate multe dintre clădirile cu arhitectură musulmană existente și în prezent.

Informații detaliate despre manifestările din ciclul Constantina, Capitală a culturii arabe 2015, precum și date necesare turiștilor care vor alege această destinație se pot găsi la adresa constantine2015.org. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata