Oraşul Valletta din Malta, o capodoperă a stilului artistic baroc

Capitala statului Malta este incontestabil legată de istoria Ordinului militar și religios al Sfântului Ioan din Ierusalim. Valletta, cunoscut ca orașul-fortăreață, ”Citta’ Umilissima” sau ”orașul construit de gentlemeni pentru gentlemeni” este un ansamblu urban istoric viu, centrul comercial și administrativ al insulelor malteze.

Valletta și-a primit numele după fondatorul său, Marele Maestru al Ordinului Sfântului Ioan, respectatul Jean Parisot de la Valette, potrivit paginii web a Autorității malteze de turism, www.visitmalta.com.

Orașul fortificat s-a dezvoltat pe terenul arid și stâncos al peninsulei Sceberras, care se ridică abrupt din cele două limanuri Marsamxett și il-Kbir. Teritoriul a fost condus de fenicieni, greci, cartaginezi, romani, bizantini, arabi și de Ordinul Cavalerilor Ioaniți — arată istoria publicată pe site-ul UNESCO. Începută în 1566, construcția orașului Valletta, cu impresionantele bastioane, forturi și catedrale, a fost finalizată în 15 ani — notează www.visitmalta.com.

Cele 320 de monumente din Valletta, situate pe o suprafață de 55 de hectare, plasează orașul între cele mai concentrate zone istorice din lume. Capitala Maltei este una din puținele zone locuite care și-au păstrat aproape în întregime trăsăturile originale, consideră experții în patrimoniu. Orașul nu a suferit modificări importante din 1798, momentul în care a fost abandonat de Cavalerii Ioaniți.

”Valletta este o creație ideală a unei Renașteri târzii, cu o arhitectură urbană uniformă, inspirată din principiile neoplatonice, cu ziduri fortificate și de bastion modelate în jurul zonei naturale și cu monumente valoroase amplasate în locuri bine alese”, consemnează Comisia de evaluare UNESCO.

În limitele peninsulei fortificate Valletta, una din celei mai atractive zone naturale din Mediterană, care domină cele două porturi—il-Kbir și Marsamxett, densitatea clădirilor din secolele XVI, XVII și XVIII este impresionantă.

După marele asediu din Malta, din 1565, noul oraș, bazat pe un plan urban ortogonal, a fost fondat de arhitectul italian Francesco Laparelli da Cortona (1521-1570), iar planificarea a fost realizată de Girolamo Cassar. Fortificațiile și planul urban uniform al orașului Valletta au fost inspirate din principiile arhitecturale ale Renașterii italiene, în combinație cu tehnici de planificare urbană contemporană și considerații estetice ale teoreticienilor urbaniști.

Clădirile care au aparținut Ordinului cavalerilor Ioaniți sunt integrate armonios în planul stradal: Catedrala Sfântul Ioan (fosta Biserică conventuală a Ordinului, 1573), Palatul Marelui Maestru (sfârșitul secolului al XVI-lea), Auberge de Castille et Leon (1574), Auberge de Provence (1571-1575), Auberge d’Italie (1574), Auberge d’Aragon (sfârșitul secolului al XVI-lea) și Infirmeria Ordinului (sfârșitul secolului al XVI-lea). Aceleași caracteristici se aplică și în cazul unor lăcașuri de cult, precum: Knisja tal-Madonna tal-Vitorja (1566), Sfânta Ecaterina (1576) și Il Gesů (1595).

Îmbunătățirile atribuite inginerilor militari și arhitecților din secolul al XVIII-lea nu au afectat cu nimic această armonie. Alte câteva exemple în acest sens, date de experții UNESCO, sunt monumentele: Auberge de Baviere, Biserica Naufragiului Sfântului Apostol Pavel, Teatrul Mantel, Biblioteca și altele.

În secolele XIX-XX, influența arhitecturii urbane engleze s-a îmbinat cu cea a vechilor structuri într-o manieră surprinzătoare, dând naștere unor forme noi și originale. În acest sens, dovadă stau casele înguste cu ferestre arcuite.

Valletta se bucură de multe titluri, fiind orașul ”modern” construit de cavalerii Ioaniți sau Ospitalieri, o capodoperă a stilului artistic baroc, un oraș european al artelor și un centru urban al patrimoniului mondial, evidențiază Autoritatea de Turism din Malta. Starea de conservare a patrimoniului bine structurat conferă capitalei Valletta statutul de etalon pentru conservarea istorică, la nivel universal — apreciază Comisia de evaluare UNESCO. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata