Orice oraş din România poate deveni capitală culturală europeană

Sibiul nu va mai candida pentru a fi în 2020 din nou capitală culturală europeană (CCE), însă oricare din cele trei oraşe deja anunţate pentru competiţie, Timişoara, Iaşi sau Cluj-Napoca, pot să capete acest statut, a declarat joi (18 martie 2010) primarul Klaus Iohannis.

„Orice oraş din România poate, dacă se pregăteşte, să devină capitală culturală europeană. Însă este bine să se pregătească din timp. Faţă de Sibiu, care a avut puţin timp să se pregătească, aceste posibile candidate au timp destul de mult”, a spus Iohannis.

Edilul Sibiului a discutat deja cu oficiali din Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca pentru a-şi oferi sprijinul pentru pregătirea viitoarei capitale culturale europene din România.
Conform lui Iohannis, faţă de Sibiu, care a fost invitat de Luxemburg şi aşa a intrat direct în competiţia europeană şi a fost ales ca prim oraş românesc CCE în 2007, în 2020 viitorul oraş românesc care se va lupta la nivel european pentru statutul de CCE va trebui ca mai întâi să treacă printr-o competiţie culturală internă.

”Procedura de desemnare a viitoarei capitale culturale europene va avea două etape: o competiţie naţională internă şi, ulterior, prezentarea în faţa unei comisii europene”, a explicat Iohannis. Primarul Sibiului a anunţat că oraşul nu va mai candida pentru a fi din nou, în 2020, CCE, deşi au mai fost cazuri în Europa când un oraş a fost de două ori CCE, cum este cazul Luxemburgului.

”Nu cred că este nevoie să mai candidăm încă o dată pentru CCE, având în vedere că România are suficient de multe localităţi care au o viaţă culturală bogată. Dacă ceilalţi doresc să se folosească de experienţa noastră, este un lucru bun. Nu cred că este cazul să monopolizăm un proiect atât de mare”, a anunţat Iohannis.
Opt sau zece oraşe se vor afla în competiţie pentru a fi lansate în cursa pentru cel de al doilea oraş românesc care va ajunge în 2020 CCE, însă pentru aceasta va fi nevoie în primul rând de sprijin guvernamental, anunţat deocamdată doar din partea ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Ministrul Elena Udrea a precizat că intenţionează să discute cu ministrul Culturii posibilitatea unei colaborări interministeriale, pentru a ajuta oricare dintre oraşele româneşti să devină CCE. Iaşi, Timişoara şi, mai nou, Cluj Napoca doresc să devină viitoare capitale culturale europene, după modelul Sibiului.
Singurul român prezent în comisia europeană care decide oraşele capitale culturale europene, Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional de la Sibiu, susţine că, într-un final, poate chiar zece oraşe româneşti vor concura pentru a fi desemnate de România drept candidat oficial în cursa pentru capitala culturală europeană din 2020.

„Este important ca în România să existe mai mulţi competitori. În mod cert, eu cred că vor fi opt sau zece comunităţi de la noi, care vor intra în competiţie. Unele au infrastructura mai puternică decât altele, nu cred că acest lucru este cel mai important. Cel mai important lucru este puterea proiectului”, a declarat Constantin Chiriac.
Acesta se pregăteşte să participe, în perioada 23 – 25 martie, la Bruxelles, la reuniunea comisiei capitalelor culturale europene, la care iau parte reprezentanţii tuturor oraşelor care au fost deja sau urmează a fi capitale culturale europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata