Palatul „Jean Mihail” din Craiova, cea mai somptuoasă clădire din Oltenia

În anul 1956, în cadrul Galeriei Naționale de Artă, se deschidea la Craiova o sală specială în care erau prezentate publicului patru sculpturi de Constantin Brâncuși: Orgoliu (1905), Cap de băiat (1906), Sărutul (1907) și Coapsa sau Fragment de tors (1909-1910). Muzeul de Artă din Craiova devenea astfel primul muzeu din România și unul dintre primele muzee din lume care dedicau un spațiu permanent prezentării operelor lui C. Brâncuși. Din 1956 până în 1964, sculpturile menționate au fost prezentate în Salonul Oglinzilor. Întrucât Palatul Jean Mihail a fost conceput de arhitectul francez Paul Gottereau într-un stil baroc târziu, în anul 1964 au fost concepute, într-un stil modern, două săli speciale destinate prezentării operelor brâncușiene, care de atunci poartă numele Cabinetul Constantin Brâncuși.

Numai la Muzeul de Artă din Craiova pot fi văzute două lucrări sculptate în lemn de artist din perioada primilor ani de studii artistice la Școala de Arte și Meserii din Craiova (1893-1898) și șase sculpturi artistice executate între 1898 și 1913. Periodic, mai sunt expuse Ecorșeul (1902) și o serie de obiecte ce au aparținut artistului: unul dintre cele 3 aparate de fotografiat ale sale, un creion de tâmplărie și o scrisoare adresată pictorului român Gh. Petrașcu.

Prin proiectul de restaurare a muzeului, Cabinetul Constantin Brâncuși a fost reamenjat, urmând ca din toamna acestui an, când Muzeul va fi redeschis publicului, să apară în fața vizitatorilor într-o ‘haină nouă’.

‘În acești trei ani, Muzeul de Artă a trecut printr-un amplu proces de reconstrucție, renovare, consolidare și reabilitare. În acest moment trebuie să montăm sistemele de simeze pentru susținerea tablourilor. Am avut probleme mari în a găsi o firmă care să accepte să facă această lucrare, deși oferte am primit de la multe firme, dar în momentul în care am dorit să licităm nu s-a mai prezentat niciuna și după multe încercări am găsit o firmă care să accepte pe banii pe care îi aveam noi să facă lucrarea. În momentul în care i-am spus să se apuce de treabă, ne-a informat că piesele sunt aduse din Italia unde este vacanță în luna august și termenul s-a tot lungit. Acum avem încredințarea că peste câteva zile ne apucăm de treabă și credem că în maxim trei săptămâni le vom finaliza de pus. Sperăm că peste o lună de zile vom putea primi publicul în sălile muzeului’, a declarat Emilian Ștefârță, directorul Muzeului de Artă din Craiova.

Muzeul are acum nevoie și de cinci vitrine a căror realizarea este de asemenea de durată, mai ales că în România sunt foarte puțini producători pentru aceste obiecte.

Directorul Ștefârță a mai afirmat că în muzeu, din păcate, se simte nevoia unor spații de expunere temporare, provizorii, pentru că în momentul în care este organizată o expoziție temporară, fondul din expoziția permanentă este scos și dus în depozit, pentru a se face loc pieselor noi. ‘Noi nu avem niște săli speciale pentru expozițiile temporare și un muzeu de talia muzeului nostru, care este muzeu regional, trăiește foarte mult și prin expozițiile temporare. Or în momentul în care muți prea des lucrările dintr-un spațiu în altul, de la un microclimat la altul, au fără îndoială de suferit. Și este vorba de lucrări extrem de prețioase, dar extrem de fragile’, a mai afirmat Ștefârță.

Pentru a pune mai bine în valoare atât Palatul ‘Jean Mihail’ cât și operele marelui sculptor, dar și pentru a mări spațiul de expunere, Consiliul Județean Dolj, în subordinea căruia se află Muzeul de Artă, începe anul acesta, în curtea muzeului, prin intermediul unui proiect finanțat din fonduri europene și de la bugetul județului, construirea unui centru-muzeu unic în țară care va purta numele lui Constantin Brâncuși.

Investiția se ridică la peste 7,3 milioane euro, din care 3,3 milione euro reprezintă finanțare europeană prin POR, iar 4 milioane euro — contibuția CJ. Inițial, centrul fusese gândit ca un loc de expunere pentru Brâncuși, însă din cauza condițiilor de finanțare a fost nevoie ca acesta să aibă o destinație turistică unde vor fi amenajate și expozițiile temporare.

„Proiectul Centrul Internațional Constantin Brâncuși este unic în țară, nu l-a mai făcut nimeni. În niciun alt oraș, nimeni nu a făcut ceva pentru cel mai cunoscut român — Constantin Brâncuși. Este un proiect inedit pentru România. Vom putea astfel să îl punem în valoare pe cel care spunea că a renăscut la Craiova. Cred că vom fi invidiați de toată România pentru acest Centru’, spune Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.

Centrul Internațional Brâncuși este unul complex, la suprafață va avea un pavilion de sticlă, în interiorul căruia va exista un ovoid, dar și o pasăre măiastră, deci forma va fi o reinterpretare a operelor lui Constantin Brâncuși. Construcția se va întinde pe o suprafață lată de 17 metri și lungă de 70 de metri, va avea două ateliere de discurs, o sală de atelier, o sală de spectacole și o sală de expoziții. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata