Parcul craiovean „Nicolae Romanescu”, cea mai mare zonă verde urbană a României

Parcul ‘Nicolae Romanescu’ din Craiova, unul dintre obiectivele emblematice ale orașului, este cea mai mare zonă verde urbană din România, fiind considerat unul dintre cele mai reprezentative monumente de artă peisageră din țara noastră.

Conceput și realizat ca un parc romantic, imaginat și amenajat în totalitate de arhitecți, parcul a fost inaugurat în februarie 1903 în prezența Regelui Carol I, a principelui Ferdinand și a prim-ministrului Dimitrie Sturza.

Parcul ‘Nicolae Romanescu’ este amplasat în zona de sud a Craiovei, la capătul străzii centrale a orașului — calea Unirii, în cartierul 1 Mai, formând un ansamblu complex desfășurat pe circa 100 ha și este, în felul său, unic în România.

Pentru că inițial a fost amenajat pe pământurile familiei Bibescu, renumită în perioada de la mijlocul secolului al XIX-lea atât prin potențialul economic, dar și prin inițiativele edilitare la nivelul orașului, în trecut i se spunea Parcul ‘Bibescu’.

Parcul fusese amenajat, potrivit datelor Primăriei Craiova, de un grădinar neamț la ideea marelui logofăt Ioan (Iancu) Bibescu din anii 1844-1845, fiind dotat cu sere, pavilioane, specii de păsări, bănci și un chioșc de fier (chioșcul muzicii) adus din atelierul de feronerie din Viena în 1842. Ulterior a fost vândut municipalității Craiova cu 12.000 de galbeni.

La începutul secolului al XX-lea, renumitul om politic, cărturar și edil craiovean Nicolae P. Romanescu, primar al Craiovei, pune în practică o serie de idei privind modernizarea orașului prin lucrări edilitar-gospodărești și a spațiilor verzi, contribuind nu numai la înfrumusețarea orașului, ci și la sănătatea mediului înconjurător. Astfel, parcul care înainte de 1989 s-a numit Parcul Poporului, poartă azi numele celui care l-a refăcut într-un stil modern și complex.

Parcul a fost reorganizat între anii 1900-1903 după proiectul arhitectului peisagist francez Eduard Redont, proiect premiat cu medalia de aur la Expoziția internațională de la Paris, în anul 1900.

Este unul din cele mai mari și mai frumoase parcuri din țară, ocupând o suprafață de 100 ha, din care 96 ha de plantații, 4 ha luciul de apă al lacurilor, un hipodrom, un velodrom, drumuri și alei pe o întindere de 35 km, monumente de artă, unități de servire a publicului, debarcader și un punct zoologic. Printre construcțiile deosebite care asigură un cadru romantic special (un castel, imitații de stânci, podețe etc.), se află podul suspendat peste pârâul în cascade care traversează parcul, realizat într-o arhitectură aparte sub supravegherea savantului Gogu Constantinescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata