Parcul Natural Cefa, pe cale să devină arie naturală protejată

Parcul Natural Cefa, situat in Muntii Apuseni, poate deveni arie protejata daca proiectul de hotarâre a Guvernului, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerul Mediului, va deveni Lege.

Termenul pâna la care cei interesati de subiect pot face comentarii sau pot aduce completari proiectului este 15 octombrie 2009.

Toate sugestiile pot fi trimise pe adresa Ministerului Mediului, atât prin posta, cât si prin e-mail. Dezbaterea publica legata de Parcul Natural Cefa se deruleaza in conformitate cu prevederile art. 6 din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica.

Potrivit celor doua Anexe care insotesc proiectul de HG, delimitarea la nord a Parcului Natural Cefa porneste din punctul de intersectie a Canalului Ugra cu granita României cu Ungaria, si se continua de-a lungul acestuia, pe malul sudic, pâna in punctul in care acesta se varsa in Canalul Colector al Crisului.

La est, locatia se intinde de-a lungul Canalului Colector al Crisului (Canalul Crisului in toponimia locala), se continua spre sud, pe o distanta de aproximativ 10 km, pâna in dreptul unei vai seci care face legatura intre Canalul Colector si canalul care margineste la est pescaria.

Limita este pe malul stâng, astfel incât albia canalului se afla in interiorul parcului. În privinta limitei sudice, aceasta se continua de-a lungul vaii seci pâna in dreptul canalului care margineste pescaria in partea ei estica, dupa care se continua de-a lungul malului nordic al Canalului 5, de la est spre vest, pâna in dreptul granitei dintre România si Ungaria.

Nu in cele din urma, limita vestica este reprezentata de granita dintre România si Ungaria, pe o distanta de aproximativ 17,3 km, intre punctul de intersectie cu Canalul 5, la sud, si cel de intersectie cu Canalul Ugra, la nord.

Structura de personal prevazuta pentru administratia Parcului Natural Cefa cuprinde urmatoarele posturi: director, sef rangeri, responsabil relatii cu comunitatile, educatie ecologica si turism (specialist in comunicare, sociologie, psihologie, turism etc.), biolog, specialist in tehnologia informatiei (baze de date, tehnologie GIS etc.), economist si patru rangeri.

Initiativa demarata la data de 30 septembrie face parte din Sectorul protectia naturii al Ministerului Mediului, pentru care a fost alocata suma de 215 milioane euro (din care grantul UE este de 172 milioane euro) Proiectele finantate in acest sector vizeaza asigurarea unui management corespunzator al ariilor protejate si, implicit, stoparea degradarii biodiversitatii si a resurselor naturale.

O atentie deosebita se va acorda managementului site-urilor Natura 2000. Beneficiarii proiectelor sunt: administratiile si custozii ariilor protejate, inclusiv situri Natura 2000, Agentia Nationala pentru Arii Protejate, Agentiile Locale de Protectie a Mediului, autoritatile publice, ONG-uri, institute de cercetare, universitati, muzee. Proiectele sunt selectate in baza solicitarilor de oferte, la nivel national.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata