Parcul Natural Vânători-Neamţ, ţinutul zimbrilor liberi

Șase femele de zimbri sunt cele mai noi achiziții ale Parcului Natural Vânători-Neamț și fac parte din programul de reintroducere a zimbrilor în Carpați, potrivit lui Sebastian Cătănoiu, directorul parcului.

Exemplarele sunt o donație din partea Fundației Aspinall, din Marea Britanie, fundație care a suportat și costurile legate de transportul animalelor.

Cele șase femele de zimbri vor rămâne timp de o lună în perioadă de carantină, în țarcul de aclimatizare de la Chitele, comuna Crăcăoani, urmând ca la eliberare animalele să fie monitorizate prin GPS.

Parcul Natural Vânători Neamț se află situat în nordul județului Neamț, la granița cu Suceava, cu precădere în raza orașului Târgu Neamț și a comunelor Agapia, Bălțătești, Brusturi, Crăcăoani, Vânători Neamț, Răucești, Pipirig.

Proiectul de reintroducere a zimbrului, derulat de Administrația Parcului Natural Vânători Neamț, a fost statuat ca unul din obiectivele planului de management al parcului încă de la înființarea acestuia, în cadrul proiectului ‘Managementul Conservării Biodiversității’.

În momentul de față, Parcul Natural Vânători-Neamț este singurul loc din țară în care zimbrul se întâlnește în captivitate în cadrul Grădinii Zoologice din comuna Vânători prin cele șase exemplare, în semilibertate, în cadrul Centrului de Management al Zimbrului din cadrul Administrației Parcului Natural Vânători-Neamț prin 21 de exemplare și în libertate, prin cinci zimbri.

Zona în care s-a realizat în data de 22 martie 2012 prima eliberare a zimbrilor din țara noastră aparține administrativ de comuna Crăcăoani, județul Neamț, și este una izolată, un bazin de aprozimativ 5.000 de hectare, o zonă cu păduri de foioase și amestec, și altitudinea cuprinsă între 800 și 1.000 metri, optimă din punct de vedere al existenței zimbrului în condiții de libertate.

Fiecare din cele cinci exemplare de zimbri are montat, în jurul gâtului, câte un radio-colar marca Telonics pentru a fi monitorizate cu ajutorul radio-telemetriei.

Zimbrul —bison bonasus —  cunoscut sub numele de bizon european sau bizonul de lemn din Europa sau wisent este o specie de bizon eurasiatic. Este cel mai greu animal terestru supraviețuitor sălbatic din Europa. Zimbrul are aproximativ 2,1 până la 3,5 metri lungime și 1,6 până la 2 metri înălțime.

Greutatea poate varia de la 300 la 920 kilograme, ocazional la 1.000 kilograme sau mai mult. În medie, este un pic mai ușor în masa corporală, dar mai înalt la umăr decât bizonul american. Comparativ cu speciile americane, zimbrul are părul mai scurt pe gât dar coada și coarne mai lungi.

Zimbrii au fost vânați până la dispariție în sălbăticie, ultimul exemplar fiind împușcat în Pădurea Białowieża din Polonia, în 1919, și în Caucazul de Vest în 1927. De atunci au fost reintroduși din captivitate în mai multe țări din Europa, toți descendenți din Białowieża sau din bizonii de câmpie europeni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata