Pasagerii curselor aviatice ar putea avea probleme toată vara din cauza vulcanului islandez

Pasagerii curselor aeriene se pot aştepta la perturbări ale traficului aerian, ca urmare a norilor de cenuşă vulcanică, pe parcursul acestei veri, au avertizat marţi autorităţile aeriene, după ce erupţiile din Islanda au afectat încă o dată sute de zboruri, relatează cotidienele britanice The Times şi The Independent.

Avertizările vin în contextul în care Autoritatea pentru Aviaţia Civilă din Marea Britanie (AAC) a declarat că spaţiul aerian al Scoţiei şi Irlandei de Nord va fi închis începând cu ora 7 dimineaţa, miercuri. De asemenea, cei de la Oficiul Meteorologic din Marea Britanie prevăd că este posibil ca norul să continue să se mute spre sud, cu posibilitatea de a afecta aeroporturile din zona North West.

De altfel, Irlanda a reintrodus miercuri restricţii de călătorie pe principalul său aeroport din Dublin, toate zborurile spre şi dinspre aeroport fiind suspendate începând cu ora 10:00 GMT pentru a evita orice eventuale probleme cauzate de norul de cenuşă.
Autorităţile de reglementare din domeniul aviatic au prezis că activitatea seismică prelungită şi curenţii de aer din nord vor împinge norul de cenuşă periodic peste Marea Britanie în lunile în care vin.

În aceste condiţii, ori de câte ori densitatea norului de cenuşă va trece peste limitele de securitate a zborurilor prevăzute de reglementările la care s-a ajuns luna trecută, ca urmare a paralizării traficului aerian, companiile aviatice trebuie să suspende zborurile.
Oficiul Meteorologic al Marii Britanii susţine că cenuşa de deasupra spaţiului aerian britanic a crescut în densitate pe măsură ce emisiile vulcanului Eyjafjallajökull au devenit puternice, ceea ce înseamnă că previziunile pentru ‘zonele în care nu se zboară’ se vor extinde mai departe spre sud.

Aceste avertizări intervin în contextul în care miniştrii transporturilor din UE au convenit marţi să grăbească planurile pentru unificarea spaţiului aerian, legat de care speră că vor putea face faţă viitoarelor perturbări ale traficului. Între timp, AAC rămâne încrezătoare că reglementările asupra căreia responsabilii europeni s-au pus de acord la 19 aprilie vor face ca perturbarea traficului aerian să nu atingă nivelul de luna trecută.
Potrivit vulcanologului Bill McGuire, membru al corpului consultativ guvernamental „Cobra emergency committee”, vulcanul Eyjafjallajökull ar putea cauza probleme care s-ar întinde pe o perioadă de un an, chiar dacă erupţiile sale au devenit mai puţin intense.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata