Pensiunile tradiţionale, eliberate de fiscalitate

– Micii întreprinzători care le vor oferi turiştilor bucate româneşti ar putea fi iertaţi de impozitul pentru câştigul obţinut şi ar putea plăti TVA de 5%.

Parlamentarii vor să scoată ţara din criză cu sejururi neimpozitate şi cu ţuică ori mămăligă cu taxa pe valoare adăugată (TVA) redusă, informeaza Evenimentul Zilei. Pe masa deputaţilor se află un proiect de lege, adoptat deja de senatori, ce prevede un pachet de facilităţi fiscale pentru micii întreprinzători care oferă găzduire şi mâncăruri tradiţionale.

Pe lista beneficiarilor ar putea intra nu doar microîntreprinderile, ci şi persoanele fizice care au cabane, pensiuni agroturistice şi restaurante familiale sau cu specific local, în care se servesc doar bucate tradiţionale şi băuturi alcoolice autohtone – ţuică, vin şi horincă.

Iniţiativa legislativă face parte dintr-un set de zece măsuri complementare celor din acordul cu FMI, menite să relanseze economia românească. Potrivit iniţiatorului legii, deputatul PDL Petru Călian, parlamentarii au propus guvernului acest set de măsuri, iar executivul a formulat un punct de vedere în care precizează că susţine proiectul. E drept însă, cu o serie de amendamente.

Cel care are pensiunea poate cumpăra doar carne şi brânzeturi produse în gospodării şi doar pe baza unui borderou de achiziţie. Altfel nu beneficiază de scutirea fiscală”, explică deputatul PDL Petru Călian.

Măsura i-ar ajuta implicit pe micii producători locali, care-şi vor putea vinde rapid marfa, dar îi va stimula şi pe tineri să-şi valorifice în scop turistic proprietăţile deţinute la sat, fără să fie împovăraţi de impozitul pe profit sau de TVA, adaugă Petru Călian.

Citește și
1 Comentariu
  1. Mon spune

    Nu este o prostie ! Este o deschidere spre crestere economica pe baza agriculturii si traditiilor romanesti. Nu trebuie sa fii prea destept pentru a-ti da seama ca atunci cand nu mai ai loc pentru export, trebuie sa te intorci la „crestere economica pe baza consumului intern”. Desi avem conditii pentru o agricultura de mare performanta si am putea unul dintre primii producatori mondiali de produse agroalimentare, ecologice, de cea mai inalta calitate si la cele mai reduse costuri, noi ne straduim sa importam reziduurile alimentare ale altora !! Sa vina altii sa consume aceste delicatese la noi ! Sa le producem pentru noi insine si pentru musafiri !
    Afirm cu tarie ca pe baza productiei de bunuri de consum, destinata consumului intern, se poate iesi din criza !! Cei care ne conduc preocupati prea mult de strangerea de averi personale, sunt atat de absorbiti ca nu vad adevaruri elementare situate chiar sub ochii lor !! Cauta solutii miraculoase, cosmice, extravagante si nu le vad pe cele aflate la indemana daca acestea sunt simple si banale ! Pacat !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata