Peru, „cea mai bună destinaţie culinară din lume”

Peru a fost distins, pentru al patrulea an la rând, cu World Travel Awards, echivalentul premiilor ‘Oscar pentru Turism’, care recompensează anual „cea mai bună destinație culinară din lume”, relatează EFE.

Premierea a avut loc sâmbăta trecută în Maroc, la hotelul Mazagan Beach Resort, de pe malul Atlanticului. Organizatorii au subliniat că Peru s-a consolidat în regiunea latino-americană și în lume ca punct de reper al gastronomiei, în asemenea măsură încât există turiști care vin în această țară doar pentru descoperi și a se bucura de bucătăria peruană.

Ministrul peruan al comerțului exterior și turismului, Magali Silva, a trimis un mesaj de mulțumire pentru acest premiu pe care l-a considerat „o recunoaștere pentru toți peruanii care iubesc și păstrează tradițiile transmise din generație în generație”.

Premiul a fost ridicat de Bernardo Muńoz, consilier economic și comercial al Republicii Peru la Madrid, care a ținut să dedice această distincție, tuturor membrilor lanțului productiv alimentar care fac eforturi în fiecare zi pentru a face posibil ca gastronomia peruană să se ridice la acest nivel.

„Bucătăria peruană este un cumul al multor eforturi și este totodată o sinteză a multor culturi, africană, spaniolă, chineză sau japoneză; cel mai important pentru noi este să putem împărtăși lumii această experiență culinară și culturală”, a subliniat el.

Pentru a da o idee despre importanța bucătăriei peruane, el a reamintit că în țară există 80 de institute în domeniu, pe lângă cele cinci universități absolvite anual de 15.000 de studenți.

Potrivit datelor oficiale, în acest sector lucrează direct sau indirect 5,5 milioane de persoane (de la agricultură și ferme de animale până la restaurante sau transport). Deși este dificil să fie evaluată ponderea exactă a gastronomiei în PIB național, procentul cheltuielilor pentru alimentație este estimat la peste 9 %.

‘Boom-ul’ gastronomiei peruane a început mai întâi la nivel național: dacă în 2009, 4 % dintre peruani obișnuiau să ia masa în oraș, cinci ani mai târziu acest procent a crescut la 36 %. Aproximativ 380.000 de persoane, reprezentând 7 % din populația activă a țării, lucrează în domeniul alimentației și restaurantelor.

Printre virtuțile gastronomiei andine se numără o amplă biodiversitate, precum sutele de soiuri de cartofi, porumb sau cereale (precum quinua), legume și fructe care sunt diferite în funcție de regiunile în care se cultivă: pe țărm, în junglă sau pe dealuri.

Premiile Wolrd Travel Awards au fost acordate patru ani la rând Republicii Peru, considerată cea mai bună destinație culinară din lume. Precedentele ediții au fost organizate, înainte de Maroc, la New Delhi, Dubai și insulele Bahamas. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)  Foto: Reuters, pirwahostelscusco.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata