Piaţa San Marco din Veneţia ar putea fi protejată printr-o taxă de acces

15

Primarul ales al Veneției Luigi Brugnaro vrea să introducă o serie de măsuri radicale pentru protejarea pieței San Marco de eventuale deteriorări cauzate de milioanele de turiști care vizitează anual piața, scrie DPA.

Potrivit unei estimări a organizației pentru protejarea patrimoniului Italia Nostra, anual peste 30 de milioane de turiști vizitează piața San Marco, obiectiv aflat în patrimoniul Mondial UNESCO.

‘Dacă în urmă cu ceva timp vedeai un ghid în fruntea unui grup de câteva zeci de turiști, acum sunt în jur de 100 de ghizi în același timp. Este o nebunie’, a declarat Steven Varni, jurnalist american, rezident în Veneția, potrivit DPA.

Primarul ales al Veneției Luigi Brugnaro, un fost om de afaceri din cercul de apropiați al fostului premier Silvio Berlusconi, propune câteva măsuri radicale pentru a răspunde îngrijorărilor ridicate de localnici și organizațiile neguvernamentale de protecție a patrimoniului privind deteriorarea Pieței San Marco.

‘Luăm în considerare introducerea unui sistem care să protejeze zonele importante ca Piața San Marco’, a declarat într-un interviu pentru DPA primarul Luigi Brugnaro, care propune un sistem cu trei niveluri care însă nu se va aplica localnicilor și turiștilor care intenționează să stea mai mult timp în Veneția.

Măsurile ce vor fi introduse îi vor viza pe turiștii care petrec foarte puțin timp în Veneția. Aproximativ 70.000 de turiști sosesc zilnic la Veneția doar pentru câteva ore pentru a vizita cele mai importante locuri, se plimbă pe străzi și cheltuiesc foarte puțini bani în restaurantele locale și în magazinele de cadouri.

Cei care petrec doar o singură zi vor trebui să se își facă o rezervare prealabilă, spune primarul Brugnaro, adăugând că localnicii trebuie să aibă prioritate în ce privește sistemul public local de transport.

Detaliile practice privind prețurile ce urmează să fie introduse privind accesul în Piața San Marco și limitele în ce privește numărul maxim de persoane ce pot compune un grup rămâne să fie stabilit, a mai declarat primarul Brugnaro, adăugând că nu vrea ca prin aceste măsuri Veneția să ajungă o zonă cu restricții însă trebuie luate măsuri pentru a impune anumite limite.

‘În acest moment suntem depășiți. Ce ar fi dacă fiecare persoană din populația de 7 miliarde a planetei ar dori să viziteze măcar o singură dată în viața Veneția? Matematic acest lucru nu este posibil’, a declarat Luigi Brugnaro, ales în iunie în funcția de primar.

Săptămâna trecută, noul edil al Barcelonei, doamna Ada Colau a declarat că se va opune eliberării unor noi autorizații pentru construcția unor hoteluri în oraș, motivând ‘că nu vrea ca Barcelona să ajungă în situația Veneției’, potrivit DPA.

Chestiunea este foarte delicată, Veneția riscă să devină un parc de distracții fără o viață proprie din cauza numărului foarte mare de turiști, însă pe de altă parte turiștii reprezintă principală sursă de venituri pentru bugetul Veneției, scrie DPA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata