Plajele româneşti ar putea dispărea în următorii 20 de ani

9

– Plajele de la Mamaia şi din Eforie Nord sunt cele mai afectate de eroziunea costieră

– Dispar încet, dar sigur, şi plajele din sud, precum cele din Venus, Jupiter, Neptun sau Mangalia

– Guvernul Japoniei a finanţat un studiu pe tema eroziunii plajelor româneşti, specialiştii propunând o serie de soluţii pentru stoparea acestui fenomen

În Mamaia, cel mai înaintat rând de şezlonguri este spălat de valurile mării. În Costineşti, plaja de la epavă este tot mai îngustă. Iar la Tuzla, surparea falezei ameninţă farul de pe ţărm. Previziunile nu sunt deloc liniştitoare: peste 20 de ani, plaja din partea de sud a staţiunii Mamaia nu va mai exista, iar linia mării va ajunge sub balcoanele hotelurilor, susţine Evenimentul Zilei.

Eroziunea costieră afectează în principal plajele de la Mamaia şi din Eforie Nord. Cu excepţia staţiunii Saturn, nici plajele din sud, precum cele din Venus, Jupiter, Neptun sau Mangalia nu stau mai bine, iar în Eforie Sud, Costineşti şi Tuzla se erodează faleza.

Fenomenul eroziunii plajelor are o serie de cauze naturale, ca de exemplu furtunile puternice de pe mare, viiturile de pe Dunăre sau perioadele îndelungate de secetă (în timpul acestora din urmă scade cantitatea de aluviuni adusă de fluviu, ce alimentează în mod obişnuit plajele). În plus, se înregistrează şi o creştere generală a nivelului mărilor şi oceanelor. Însă efectul cauzelor naturale a fost amplificat de acţiunile omului. Printre cele mai mari „vinovate” sunt digurile de protecţie ale porturilor Midia, Constanţa şi Mangalia şi cele construite la vărsarea braţului Sulina în mare.

Soluţia pentru a stopa eroziunea stă în trei volume ce însumează sute de pagini: este vorba de studiul specialiştilor de la Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA) şi a celor români, realizat în perioada 2005-2007, cu finanţare asigurată de Guvernul Japoniei. Conform studiului respectiv, suma de bani necesară pentru a opri eroziunea pe tot litoralul se ridică la 320 milioane de euro.

Lucrările propuse de studiul japonezilor trebuiau să înceapă în 2007, dar până acum nu s-a întâmplat nimic, în timp ce autorităţile române se află în întârziere în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene dedicate salvării zonelor costiere ale României, în valoare de 134 de milioane de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata