Praga – un oraş captivant, frumos şi romantic

13

Republica Cehă, cu o suprafață de 78.866 km pătrați și o populație de 10.644.842 de locuitori (estimare iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește ziua națională la 28 octombrie. Aceasta marchează proclamarea statului independent cehoslovac, în anul 1918, potrivit site-ului oficial MAE.

Republica Cehă este situată în Europa Centrală și are ca vecini: Germania, Polonia, Slovacia și Austria. Forma predominantă de relief este podișul. Se disting două mari regiuni geografice: Masivul sau Patrulaterul Boem și Moravia.

Masivul Boem, situat în vest, este un podiș vechi, cu aspect deluros, drenat de râul Vltava și afluenții săi, încadrat de Munții Sudeți/Sudety (în nord-est), Munții Metalici/Krusne Hory (în nord-vest), Sumava (în sud-vest), și Colinele Ceho-Morave/Ceskomoravska Vrchovina (în sud-est), potrivit Enciclopediei statelor lumii.

Moravia constituie un culoar mai jos, între Patrulaterul Boem și Slovacia, și este formată din bazinul înalt al Odrei, în nord, și cel coborât al Moraviei, în sud, limitată, în est, de Carpații Albi/Bile Karpaty, pe care Cehia îi împarte cu Slovacia. Clima este temperat-continentală, cu ierni reci și veri relativ răcoroase.

Rețeaua hidrografică se distribuie în trei bazine: Marea Nordului (Elba/Labe, cu afluentul său Vltava), Marea Neagră (Morava, afluent al Dunării) și Marea Baltică (Odra).

Statul independent cehoslovac s-a constituit la 28 octombrie 1918, sub denumirea oficială de Republica Cehoslovacă. După cel de-al Doilea Război Mondial, a fost instaurat regimul comunist, care s-a prăbușit la sfârșitul anului 1989, prin mișcarea populară cunoscută sub numele de ”Revoluția de Catifea”. La 1 ianuarie 1993, Cehoslovacia s-a divizat în Republica Cehă și Slovacia.

Republica Cehă a aderat la NATO în 1999 și a devenit membră a Uniunii Europene în 2004. La 27 decembrie 2007, a aderat la Spațiul Schengen. În perioada ianuarie-iunie (semestrul I) 2009, Republica Cehă a deținut Președinția UE.

Capitala și principalele orașe sunt Praga, Brno, Ostrava, Plzen, Olomouc, Liberec, Hradec Kralove.

Praga, situat pe râul Vltava, în Boemia Centrală reprezintă unul dintre cele mai atractive orașe din lume, un oraș captivant, frumos și romantic cu priveliști frumoase, potrivit city-break-praga.info. Deși istoria orașului este una foarte veche, capitala cehă este un oraș modern cu hoteluri de lux și restaurante ce oferă produse ale bucătăriei autohtone și internaționale, cluburi și pub-uri la modă.

Praga este un oraș cu un număr impresionant de clădiri vechi, străzi șerpuite și locuri faimoase între care amintim: Podul Carol, Piața Vechiului Oraș, Castelul Praga, Centrul vechi (Staromestske namesti), Grădina Zoologică, Primăria și Ceasul astronomic, Catedrala Sf. Vitus, Biserica Sfântul Nicolae, Turnul Jindrisska, Turnul Daliborka, Palatul și grădinile Wallenstein, Cartierul evreiesc, Palatul Lobkowicz, Teatrul Național. Centrul vechi al orașului este situat pe ambele țărmuri ale râului Vltava. Praga reprezintă leagănul culturii cehe, locul de naștere a multor scriitori, artiști, atleți, sportivi și directori de film.

Castelul Praga (Prazsky hrad) face parte din cel mai mare complex medieval din Europa și reprezintă atracția cea mai importantă a orașului. Castelul a fost construit în secolul al IX-lea, transformându-se dintr-o fortăreață din lemn împrejmuită de ziduri de pietre într-o clădire impozantă așa cum se prezintă în zilele noastre, potrivit tvl.ro.

Din cadrul complexului mai fac parte: Catedrala Sfântul Vitus, Golden Lane, Palatul Lobkowicz și Biserica Sfântul George. În acest castel au avut birourile regii cehi, împărații Imperiului Roman, președinții Cehoslovaciei precum și cei ai Republicii Cehe. Bijuteriile coroanei sunt păstrate aici.

Un alt obiectiv important este Podul Carol, a cărui construcție a început în anul 1357 și a fost terminată la începutul sec al XV-lea. Are 515 m lungime, 9,50 m lățime și are 16 piloni cu înălțimi cuprinse între 16 și 23 de metri. Începând cu anul 1657 o stradă unică de statui s-a dezvoltat în lungul podului.

La început, statuile erau de fapt niște cruci iar în 1657 a fost adusă chiar și o cruce poleită cu bronz. Monumentele Golgoth, Fecioara necăjită și Sf Ion Evanghelistul au fost adăugate în sec al XVII-lea. Crucea dintre al 6-lea și al 7-lea pilon marchează locul de unde, conform legendei, corpul unui sfânt a fost aruncat în Vltava. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata