Prea săraci ca să mergem în vacanţe ieftine? Hotelurile de 5 stele sunt pline, la 2 şi 3 stele bate vântul

– Perioada varfului de sezon de pe litoral, 15 iulie-15 august, ar putea sa aduca o premiera in strategia hotelurilor de 2 si 3 stele. Acest an ar putea fi primul in care ele sunt obligate sa scada tarifele in sezon, in loc sa le creasca. Motivul? Scaderea numarului de turisti in acest an pe litoral, care a ajuns pana la 30%. In schimb, in mod paradoxal, hotelurile de 5 stele sunt pline.

 

„Numarul turistilor a scazut cu 15-20% in acest sezon, ajungand chiar la 30% in unele perioade, ca urmare a examenelor nationale, inundatiilor si crizei. In urmatoarea perioada vor veni pe litoral cei care si-au cumparat pachete turistice prin early-booking, insa scaderea puterii de cumparare va afecta cu siguranta cererea din partea celor care inca nu si-au achizitionat vacante”, spune Corina Martin, presedinta Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Martin adauga ca daca in urmatoarele saptamani nu se va simti o revigorare a cererii, cel mai probabil hotelierii vor fi nevoiti sa mai reduca tarifele.

„Turistii care merg la 2-3 stele sunt clar afectati de situatia economica. Daca la 4-5 stele nu sunt scaderi mari, la 2 si 3 stele cererea este mult diminuata. Spre exemplu, majoritatea turistilor merg in Mamaia, in timp ce in finalul de saptamana trecut sudul litoralului a fost aproape gol”, adauga Martin.

Numarul turistilor pe litoral a scazut cu 24% in weekend-ul 3-4 iulie, fata de acelasi interval al anului trecut.

Daca la 2 si 3 stele rata de ocupare este mult redusa fata de anii trecuti, la 4 si 5 stele criza se simte mai putin. „Cererea este foarte buna. La final de saptamana avem un grad de ocupare de 100%, iar in timpul saptamanii oscileaza intre 65 si 75%„, spune Mihai Luchian, directorul de marketing al hotelului Vega din Mamaia, clasificat la 5 stele.

Continuarea în Dailybusiness.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata