Președintele Klaus Iohannis a participat la reuniunea informală organizată de Președintele Franței, Emmanuel Macron

49

În data de 16 februarie, șeful statului Klaus Iohannis a participat  la invitația Președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la o reuniune informală privind situația de securitate din Sahel, arată Administraţia Prezidenţială.

În cadrul acestei reuniuni, liderii europeni, dar și partenerii africani au discutat despre situația din Sehel și totodată, și-au exprimat sprijinul pentru poporul milan.

În același timp, toți cei care au participat la reuniune au fost de acord în legătură cu faptul că situația de securitate nu mai permite prezența forțelor franceze în Mali, precizează sursa.

Astfel, „Cu prilejul reuniunii, liderii europeni ai țărilor participante la Forța Takuba, alături de o serie de parteneri africani au abordat evoluțiile politice și de securitate din Sahel și au exprimat sprijinul pentru Mali și poporul malian în eforturile de a obține pacea și stabilitatea durabile și, respectiv, pentru continuarea combaterii terorismului în regiunea Sahel.

În contextul securităţii în zonă, participanții la reuniune au fost de acord că situația de securitate nu mai permite prezența forțelor franceze (operațiunea Barkhane) și a Forței Takuba în Mali. Totodată, au reafirmat angajamentul în sprijinul păcii și stabilității în Sahel, inclusiv printr-o posibilă relocare a forțelor respective în zona Sahel și regiunile învecinate dinspre Golful Guineea”, spune Administrația Prezidențială.

La rândul său, prezent la Paris, șeful statului a menționat faptul că asigurarea securității și a stabilității în Vecinătatea Sudică a UE este extrem de importantă în contextul în care există provocări acute de securitate în Vecinătatea Estică, în proximitatea Ucrainei și la Marea Neagră.

Mesajul  preşedintelui Klaus Iohannis

În alocuţiunea sa, „Președintele Klaus Iohannis a salutat organizarea reuniunii înainte de Summitul Uniunea Europeană – Uniunea Africană și a subliniat necesitatea menținerii unității și coordonării, inclusiv cu partenerii regionali, precum și a continuării eforturilor comune în vederea asigurării păcii și securității în regiune, în beneficiul cetățenilor. Președintele României a subliniat că asigurarea securității și a stabilității în Vecinătatea Sudică a UE este cu atât mai importantă cu cât ne confruntăm și cu provocări acute de securitate în Vecinătatea Estică, în proximitatea Ucrainei și la Marea Neagră.

Președintele Klaus Iohannis a reamintit, totodată, că, în solidaritate cu partenerii africani, România a aprobat, în 2021, desfășurarea militarilor săi în cadrul Forței multinaționale de luptă împotriva terorismului Takuba, în coordonare cu forțele G5 Sahel, această decizie reprezentând o expresie a angajamentului solid al țării noastre pentru securitatea Sahelului”, a spus acesta.

În plus, Klaus Iohannis a adăugat că regretă faptul că situația politică din Mali a înregistrat o deteriorare fără precedent care a dus la retragerea Forței Takuba din această țară.

În contextul social, el a amintit de angajamentul României, adăugând că ”obiectivul prioritar rămâne asigurarea securității civililor amenințați de terorism și de creșterea nivelului de violență”.

Aşadar, „Președintele României și-a exprimat regretul cu privire la deteriorarea accelerată a situației politice din Mali, care a condus la decizia de retragere a Forței Takuba din această țară. Președintele Klaus Iohannis a reiterat menținerea angajamentului României, cu ajustarea modalităților de implementare în funcție de evoluțiile de securitate din regiune, arătând, totodată, că obiectivul prioritar rămâne asigurarea securității civililor amenințați de terorism și de creșterea nivelului de violență.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, importanța continuării explorării opțiunilor disponibile, împreună cu actorii regionali, pentru a facilita o dezescaladare a tensiunilor. Președintele României a evidențiat și necesitatea implicării partenerilor africani în lupta împotriva terorismului în Sahel și pentru a preveni răspândirea acestui fenomen în regiunile învecinate”, adaugă sursa citată.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online