Proiect turistic finanţat de UE pe urmele fostului Imperiu Roman, cu participarea României

Un proiect finanţat de Uniunea Europeană îşi propune să dezvolte un produs turistic interactiv pe urmele fostului Imperiu Roman, bazat pe moştenirea culturală locală. Proiectul, finanţat prin programul CIUDAD, a fost lansat la 5 iulie la Cagliari, Italia, la el urmând să participe parteneri din România, Italia, Tunisia şi Rusia, relatează joi Global Arab Network.

Proiectul îşi propune să promoveze şi să dezvolte turismul în provincia Cagliari, din Italia, în judeţul Hunedoara din România, Cap Bon (Tunisia), precum şi în districtul Temriuk din regiunea Krasnodar (Federaţia Rusă) – regiuni care au o istorie şi o moştenire culturală comună datorită îndelungatei dominaţii a Imperiului Roman.

Ideea proiectului este exploatarea bogăţiei de produse şi materiale lăsate în urmă de romani şi introducerea lor în ofertele locale de turism. Practic, scopul este de a oferi un produs de turism interactiv care să le permită oamenilor să experimenteze la prima mână metodele şi materialele folosite de vechii romani pentru a face oale, vin, ulei, precum şi de a stabili un itinerariu internaţional al urmelor lăsate de romani.

Cele patru state vor dezvolta astfel o reţea de contacte, recrutând meşteşugari, firme şi tineri locali, pe care îi vor invita să participe la ateliere de lucru şi le vor acorda asistenţă în vânzarea de produse în baza unui plan de acţiune comun.
Proiectul, cu un buget de 617.251 de euro, îşi propune să contribuie la o dezvoltare durabilă a statelor din sud-estul Europei, creând un parteneriat stabil între administraţiile publice şi operatorii din domeniul turismului arheologic şi cultural.

Programul CIUDAD, demarat din 2009, asigură cofinanţare pentru 21 de granturi locale. Printre proiectele derulate se numără dezvoltarea de legături între oraşe din Armenia şi Tunisia, conservarea moştenirii arhitecturale avangardiste din anii 1920-1930 din Kiev şi Moscova sau promovarea unui management sustenabil al apei în zone turistice mediteraneene din Tunisia şi Maroc.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata