Redeschiderea Salinei Turda din Cluj

Salina Turda va reintra vineri (22 ianuarie 2010), în circuitul turistic şi al bazelor de tratament, după ample lucrări de consolidare şi modernizare efectuate cu fonduri europene.

Fondurile necesare lucrărilor de consolidare şi modernizare au fost asigurate din surse europene – 4,8 milioane de euro şi de Primăria Turda şi a Consiliul Judeţean Cluj – un milion de euro.

Lucrările de la Salina Turda au început în ianuarie 2008, iar proiectul condus de arhitectul Dumitru Iosif a avut mai multe etape. Un complex balnear cu şase etaje a fost realizat în proximitatea lacului Durgău, proiect urmat de reamenajarea minei Rudolf din Salină, în care a fost construit un amfiteatru cu 80 de locuri, pentru concerte şi audiţii muzicale, un teren de minigolf şi un altul de sport. Senzaţia minei Rudolf, înaltă de 40 de metri, este un lift ultramodern, din care poate fi admirată întreaga panoramă pe care o oferă acest mare spaţiu al salinei.

Citeste si:  Ariton susţine că Boc le-a cerut miniştrilor să sponsorizeze Gala Bute prin companii din subordine

O altă etapă a vizat mina Terezia, unde turiştii pot face o plimbare cu barca pe lacul cu apă sărată, fiind amenajat un debarcader. Mina Ghizela a devenit baza propriu-zisă de tratament, asistenţa de specialitate fiind asigurată de un cabinet medical. O cură de aer salin durează între şapte şi 12 zile, programul zilnic fiind de cel puţin 30 de minute.

Medicul poate prescrie şi o şedere de până la patru ore pe zi pacienţilor cărora microclimatul salinei le ameliorează capacitatea respiratorie. În interiorul Salinei sunt doar 10-12 grade Celsius, iar viteza curenţilor de aer este de maximum 0,2 m/s (0,02 m/s în mina Rudolf). Exploatarea zăcămintelor de sare de la Turda datează din epoca romană, când pentru obţinerea preţioaselor cristale s-au săpat ingenioase camere cu forme piramidale.

Exploatarea masivă a sării a fost atestată documentar din secolul al XIII-lea. Extracţiile au fost sistate în anul 1932, dar minele au fost redeschise în 1992, pentru turişti şi pentru pacienţii cu boli respiratorii, mediul salin şi concentraţia optimă de aerosoli din galerii fiind recunoscute pentru efecte benefice pe care le au asupra persoanelor cu afecţiuni pulmonare.

Citeste si:  Frauda de la Credit Europe Bank Braşov: Anchetatorii au cinci suspecţi

Zăcământul de sare din Transilvania, care le cuprinde şi pe cele de la Turda şi Ocna Mureş, s-a format în urmă cu 18 milioane de ani. Se întinde din Depresiunea Maramureş până la Ocna Sibiului. La Turda, zăcământul a avut forma unei perne alungite pe o suprafaţă de 45 de kilometri pătraţi şi cu o adâncime de 1.200 de metri. Întregul zăcământ a fost estimat la aproximativ 39 de milioane de tone.

La suprafaţa zăcământului sarea este cristalizată, cu granule mari, iar spre adânc are intercalaţii de şisturi argiloase şi nisip fin, alături de pietriş. Salina Turda face parte din monumentele istorice ale judeţului Cluj.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner