Refugiul Călţun din Munţii Făgăraş, cel mai înalt din Europa, refăcut eco

Turiștii care obișnuiesc să meargă în cea mai dificilă zonă a Munților Făgăraș, aproape de Vârful Negoiu, vor avea începând din această săptămână un refugiu nou, lângă Lacul Călțun (foto), unde va fi refugiul cel mai înalt din Europa, refăcut doar cu materiale ecologice, pentru a nu pune în pericol mediul înconjurător, a precizat luni, Adrian David, Șeful Salvamont Sibiu.

„În zonă există un refugiu care a fost construit acum 40 de ani și îl înlocuim pe acela. Este amplasat în zona cea mai dificilă din Munții Făgărașului, în apropiere de Vârful Negoiu. Este pe traseul principal de creastă din munții Făgărașului. Noi sperăm ca mâine seară (marți n.r.) să fie finalizată lucrarea. Urmează astăzi, dacă permit condițiile meteo, să fie transportate modulele. S-a lucrat doar cu materiale ecologice, fără să se agreseze mediul. Este o lucrare importantă. Se pare că este ca soluție tehnică, ca materiale, cel mai înalt din Europa, încă la altitudini de genul acesta nu s-a lucrat cu astfel de materiale”, a spus Adrian David.

Șeful Salvamont Sibiu explică că Refugiul Călțun este foarte important pentru turiștii montani din România și nu numai pentru că în această zonă sunt înregistrate multe accidente. Deocamdată, Lacul Călțun este înghețat, iar în zonă nu există deloc zăpadă, însă traseele de creastă din Masivul Făgăraș sunt deja închise, conform Șefului Salvamont Sibiu.

Noul refugiu Călțun din Munții Făgăraș este o provocare foarte mare pentru salvamontiști și constructori. Practic, materialele, în special din lemn, sunt transportate cu un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne, până la altitudinea de 2.150 de metri, potrivit Consiliului Județean (CJ) Sibiu, finanțatorul lucrării. Peste 35 de oameni au început de sâmbătă să instaleze noul refugiu lângă Lacul Călțun din Munții Făgăraș. Noul refugiu, realizat la standarde moderne, este o investiție a CJ, prin intermediul Serviciului Public Salvamont Sibiu, și va asigura condiții optime de protecție pentru 22 de turiști și patru salvamontiști, conform unui comunicat.

„Avem în județul Sibiu o parte importantă a Munților Făgăraș, de o frumusețe deosebită, pe care ni-i dorim vizitați de cât mai mulți turiști. Așa că acest nou refugiu este o investiție mai mult decât necesară pentru siguranța turiștilor, în condițiile în care vechiul refugiu, construit în urmă cu patru decenii, a ajuns într-o stare avansată de degradare’, a precizat Ioan Cindrea, președintele CJ Sibiu.

Refugiul a costat aproximativ 150.000 de lei și este realizat din lemn stratificat care va fi acoperit după montarea în locație cu tablă specială. Pentru început, echipele de salvamontiști, voluntari și constructori au montat structura la baza muntelui, lângă localitatea sibiană Cârțișoara, iar în zilele următoare, aceasta a fost ridicată pe bucăți cu ajutorul unui elicopter de mare capacitate pus la dispoziție de Ministerul Afacerilor Interne.

‘Vreau să mulțumesc Consiliului Județean Sibiu, primăriilor din Cârța și Cârțișoara și nu în ultimul rând voluntarilor pentru sprijinul acordat în acest proiect. Este o realizare deosebită, cu design deosebit, care pe lângă protejarea turiștilor prinși pe munte de vremea rea sau de noapte, va fi și o bază pentru patrulele Salvamont care își desfășoară activitatea în timpul verii’, a declarat Adrian David, Șeful Serviciului Public Salvamont Sibiu.

O altă provocare este evacuarea vechiului refugiu, aflat în stare avansată de degradare, pentru a permite amenajarea unei platforme pentru aterizarea elicopterelor. Inginerii vor studia dacă structura de metal rezistă la transport, în caz contrar iau în calcul tăierea acesteia la primăvară și transportarea ei pe bucăți, conform CJ Sibiu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata