Rendez-vous-uri din luna ianuarie

De la Memphis la Madrid, luna ianuarie este marcată de o serie de evenimente care trebuie să fie trecute în agendă, semnalează site-ul elviajero.elpais.com, care prezintă cinci dintre acestea.

Otello, cea mai lirică gelozie

Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Spania, 21, 26, 27, 29 şi 31 ianuarie

Opera care îl imortalizează pe Otello, simbol universal al geloziei şi manipulării, revine la teatrul de operă Gran Teatre del Liceu din Barcelona după zece ani. Această operă compusă de Giuseppe Verdi după piesa Othello a dramaturgului englez William Shakespeare, reprezentată pentru prima dată în 1887, la Scala din Milano, continuă să fie o dramă extrem de actuală, mai ales în producţia Deutsche Oper Berlin pe care o prezintă Gran Teatre del Liceu.

Cervantes, 400 de ani de la moarte

Madrid, Spania, începând din 21 ianuarie

Madridul pregăteşte o serie de evenimente pentru a omagia cea mai de seamă figură a literaturii spaniole, Miguel de Cervantes (29 septembrie 1547 — 22 aprilie 1616), cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la moartea acestuia. Biblioteca Naţională a Spaniei, membră a Comisiei pentru sărbătorirea celui de-al IV-lea centenar al morţii dramaturgului, contribuie la acest eveniment de excepţional interes public cu un amplu program pedagogic, potrivit site-ului bne.es.

În paralel cu expoziţia „Cervantes: de la viaţă la mit”, în 2016 se vor organiza o serie de workshop-uri pentru familii şi public în general, dedicate autorului celebrului Don Quijote de la Mancha. Totodată, Teatros del Canal programează opera „El caballero de la triste figura” (Cavalerul tristei figuri), de Tomás Marco.

Up Helly Aa

Insulele Shetland, Scoţia, Regatul Unit, 26 ianuarie

Numai cele două războaie mondiale şi moartea reginei Victoria au putut anula Up Helly Aa, sărbătoare tradiţională scoţiană care se celebrează în Insulele Shetland începând de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ambianţa nocturnă, torţele, nava vikingilor şi procesiunea sunt suficiente motive pentru a merge la sfârşitul lunii ianuarie în acest arhipelag scoţian.

Expoziţia Electronic Superhighway

Whitechapel Gallery din Londra, Regatul Unit, din 29 ianuarie

Electronic Superhighway deschide sezonul 2016 în prestigioasa Whitechapel Gallery din Londra. Reuneşte peste 100 de lucrări ce reflectă impactul tehnologiilor calculatorului şi Internetului asupra artiştilor de la mijlocul anilor 1960 şi până în prezent, potrivit site-ului whitechapelgallery.org. Sunt expuse lucrări multimedia, film, desen, sculptură, pictură, fotografie.

 Întreaga expoziţie vorbeşte despre globalizare şi schimbări trepidante. De la Cory Arcangel, Jeremy Bailey, James Bridle, Constant Dullaart şi Oliver Laric la Roy Ascott, Judith Barry, Lynn Hershman Leeson şi Ulla Wiggen, în expoziţie sunt incluşi peste 70 de artişti ce acoperă 50 de ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: uphellyaa.org

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata