Republica Camerun – obiective şi atracţii turistice

Republica Camerun sărbătoreşte, la 20 mai, Ziua Naţională. În 1972, la această dată, în urma unui plebiscit, a fost adoptată noua Constituţie, care a proclamat Camerunul stat unitar cu numele de Republica Unită Camerun, iar, din 1984, Republica Camerun.

Climă şi relief

Cu o suprafaţă de 472.814 kmp şi o populaţie de 23.848.240 locuitori (estimare din mai 2016), potrivit site-ului worldometers.info, Camerun este o ţară din Africa centrală, cu ieşire la Oceanul Atlantic şi are ca vecini Nigeria la vest, Ciad la nord-est, Republica Centrafricană la est, Republica Congo, Gabonul şi Guineea Ecuatorială, la sud.

Literatura turistică descrie Camerunul ca fiind „Africa în miniatură”, deoarece prezintă toate climatele majore şi tipurile de vegetaţie de pe continent: coastă, deşert, munţi, păduri tropicale şi savană.

Țara are 402 km de coastă de-a lungul Oceanului Atlantic, potrivit www.cia.gov. Pe litoral, se remarcă mai multe staţiuni, precum Kribi şi Limbe, aproape de Muntele Camerun.

În mod schematic, teritoriul Camerunului are forma unui triunghi a cărui bază se află de-a lungul celui de-al doilea grad al latitudini nordice, în timp ce partea de sus, aflată în vecinătatea Lacului Ciad, ajunge la paralela 13. Țara se află între marginea de sud a Saharei şi marginea de nord a pădurii ecuatoriale din bazinul de sud al Republicii Congo. Vestul este dominat de zonele muntoase şi include cel mai înalt munte din toată Africa de Vest — Muntele Camerun. Cel mai înalt vârf atinge 4.070 m, fiind al nouălea din Africa. Cele mai cunoscute masive din vestul ţării sunt Mandara (nordul-extrem), Alantika (nord) şi vulcanii încă în activitate Oku (nord-vest).

Platoul din sudul Camerunului, cu o altitudine medie de 650 m, este mai înalt spre nord şi este prielnic plantelor ierboase, iar Platoul Adamawa are o altitudine medie de 1.000 m, dar se ridică până la 2.650 m şi prezintă un teren mai accidentat.

Clima este tropicală, semi-aridă în nord şi umedă şi ploioasă în restul ţării.

Estul ţării este acoperit în majoritate de marea pădure tropicală destul de bine conservată, cu temperaturi ridicate şi precipitaţii limitate (un sezon ploios din mai până în octombrie şi un sezon uscat din noiembrie până în aprilie) sau marcată de ploi neregulate, dar absente din decembrie până în martie. În această parte a ţării temperaturile cele mai scăzute ating 17-18 grade, iar cele mai ridicate sunt de peste 30 de grade.

Zona ecuatorială este caracterizată de ploi abundente, temperaturi ridicate şi stabile, iar vegetaţia se degradează treptat pe măsură ce se depărtează de ecuator. Există o diferenţă între centrul şi sudul ţării, care are patru anotimpuri distincte: sezonul ploios (martie-iunie), sezonul scurt şi uscat (iulie şi august), sezonul ploios (septembrie-noiembrie), sezon mai lung şi uscat (decembrie-februarie), iar zona de vest (litoral, munţi din sud-vest şi platouri înalte de vest) este caracterizată de ploi excesive, care cad timp de 9 luni consecutiv, din martie până în noiembrie.

În special pe platoul înalt din vest, clima este blândă, cu toate că ploile sunt destul de frecvente, iar solurile sunt printre cele mai fertile din ţară.

În partea de sud, principalele râuri sunt Ntem, Nyong, Sanaga şi Wouri. Acestea curg spre vest, direct în Golful Guineea. Dja şi Kadei se varsă în râul Congo. În nordul Camerunului, se află râul Bénoué al cărui curs se îndreaptă către nord şi vest şi se varsă în Niger. Logone curge spre nord, în Lacul Ciad.

De-a lungul ţării se află mai multe izvoare termale şi o activitate vulcanică în mod curent, Camerunul fiind asimilat cu un element de bază al Africii şi anume, Muntele Camerun care este un vulcan activ.

Cultură

Camerun reprezintă „acasă” pentru locuitori făcând parte din aproximativ 250 de grupuri lingvistice diferite, potrivit web.stanford.edu. Țara este adesea menţionată ca fiind „Africa în miniatură” atât din punct de vedere geologic, cât şi al diversităţii culturale, fiind cunoscută pentru stilurile native din muzică, în mod deosebit makossa şi bikutsi.

Muzica şi dansul sunt o parte integrantă a ceremoniilor, a festivalurilor şi a adunării sociale din Camerun. Coregrafia cu dansuri tradiţionale are în vedere faptul că bărbaţi şi femeile, dansează separat, niciodată împreună. În mod tradiţional, muzica este transmisă pe cale orală, într-un spectacol tipic, care presupune un cor de cântăreţi şi un solist. Pentru acompaniament muzical, se folosesc instrumente tradiţionale: clopote purtate de dansatori, tobe, flaute, coarne, zornăitoare, instrumente cu coarde, fluiere, xilofoane, combinaţia variind în funcţie de grupul etnic şi de zonă.

Cea mai apreciată instituţie de cultură din capitala Camerunului, Yaounde, este Muzeul de Artă cameruneză, care dezvăluie turiştilor arta, istoria şi cultura acestei ţări. Aici sunt expuse numeroase obiecte vechi din bronz, dar şi din lemn şi ceramică. Muzeul deţine o multitudine de măşti folosite în diferite ritualuri. Piesa reprezentativă a muzeului este sculptura în bronz ”Figură maternă”, descoperită în regiunea de nord-est a ţării, potrivit site-ului www.visitcapitalcity.com.

Ridicat pe rămăşiţele unei biserici benedictine, din care se mai păstrează o parte, muzeul foloseşte acest loc de expunere prezentând vizitatorilor meşteşuguri şi haine tradiţionale cameruneze.

Un alt loc interesant este Muzeul Naţional din Yaounde, deschis pentru public din 1973, unde sunt expuse mici colecţii reprezentative de sculpturi şi măşti provenind din întreaga ţară.

Basilica Marie Reine des Apotres, ridicată pe locul primei biserici misionare din ţară, şi Catedrala Notre Dame des Victoires amintesc de trecutul colonial al Camerunului.

Triburile Kirdi şi Matakam din munţii de vest produc ceramică deosebită. Măştile triburilor Bali, ce reprezintă capete de elefanţi, sunt utilizate în ceremoniile mortuare, iar statuetele triburilor Bamileke reprezintă figuri umane şi animale. Poporul Tikar este cunoscut pentru pipele sale frumos decorate, tribul Ngoutou, pentru măştile cu două feţe, iar tribul Bamum, pentru măştile reprezentând figuri zâmbitoare.

L’Institut Français d’Afrique Noire (Institutul francez al Africii negre) are o bibliotecă la Douala, care este specializată în sociologia, etnologia şi istoria Africii. Muzeele Diamare şi Maroua au colecţii antropologice legate de poporul sudanez, iar Muzeul Camerunului din Douala are exponate din preistorie şi istoria naturală.

Gastronomie

În ceea ce priveşte gastronomia cameruneză, ea este diferită în funcţie de regiune. La nivelul întregii ţări, pentru masa de seară, se prepară un fel de mâncare tipică ce are la bază: cocoyam, porumb, manioc, mei, banane, cartofi, orez, ignami.

Ingredientele sunt de cele mai multe ori pasate, formând un amestec cu aspect de aluat denumit „fufu”. Preparatul este tăiat în bucăţi şi servit cu sos, supă sau tocană de verdeaţă, arahide, ulei de palmier sau alte ingrediente, potrivit foodbycountry.com.

Un fel preferat este „jamma„, legume picante servite la mesele mari de la prânz.

Apa, vinul de palmier şi berea din mei sunt băuturile tradiţionale servite în timpul mesei. Micul dejun constă din resturi de pâine şi de fructe servite cu cafea sau ceai. De obicei, se prepară deferite alimente din făină de grâu, precum Accra Banane (gogoşi), din banane şi făină, turte de fasole şi multe altele. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: facebook.com/ Inside Cameroon Tourism SARL, commons.wikimedia.org, world-adventurer.com

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata